Dev Sağlık-İş Sendikasının üye sayısı ve yüzdesine iptal kararı

Ankara 12. İş Mahkemesi, "İş Kollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2013 Ocak Ayı İstatistikları Hakkında Tebliğ"de DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikasının üye sayısı ve yüzdesiyle ilgili kısmını iptal etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2013 14:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dev Sağlık-İş Sendikasının üye sayısı ve yüzdesine iptal kararı

Dev Sağlık-İş'in, sağlık sektöründe çalışan kimi taşeron işçilerin işverenlerce farklı sektörlerde gösterildiğini savunarak, bu işçilerin "Sağlık ve Sosyal Hizmetler" iş kolunda çalıştıklarının ve Dev Sağlık-İş'e üyeliklerinin tespiti istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık-İş aleyhine açtığı dava sonuçlandı.

Mahkeme, Dev Sağlık-İş'in taleplerinin kabulüne karar verdi.

Buna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, "6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Gereğince İş Kollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2013 Ocak Ayı İstatistikları Hakkında Tebliğ"de Dev Sağlık-İş'in üye sayısı ve işkolu yüzdesiyle ilgili kısmı iptal edilirken, Dev Sağlık-İş'in üye sayısı 7 bin 899, iş kolundaki toplam çalışan sayısına oranının ise yüzde 2.81 olduğuna karar verildi.

Tebliğde ise Dev Sağlık-İş'in üye sayısı bin 234, işkolundaki işçilere oranı yüzde 0.44 olarak gösteriliyordu.


Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) , Ankara 12. İş Mahkemesi'nin taşeron işçinin sendika hakkını tanıdığını bildirdi.

Sendikadan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, taşeron işçinin sendika hakkının mahkeme kararıyla bir kez daha tescil ettirildiği, sıranın Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kararı uygulamasında olduğu kaydedildi. Sendikanın, mahkeme kararına göre sağlık iş kolunda toplu sözleşme yapmak için yetkili hale geldiğinin aktarıldığı açıklamada, "Taşeron şirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na yaptığı keyfi bildirimler esas alınarak belirlenen, bu nedenle üyelerimizi sağlık işçisi olarak tanımayarak yok sayan sendika üye istatistiklerine karşı açtığımız itiraz davasını kazandık" ifadesi kullanıldı.

Sayıları bir milyonu aşan taşeron işçilerin sendikal hakkının fiilen kullanılmasını engelleyen yasa karşısında mahkemenin taşeron işçinin sendika hakkını tanıyan bir karar verdiğinin belirtildiği açıklamada, Ankara 12. İş Mahkemesi'nin bugün verdiği bir kararla, istatistikte 1234 olarak belirtilen sendika üye sayısının 7899 olduğuna ve işkolunda yüzde 2,81'lik bir örgütlenme oranının bulunduğuna hükmettiği aktarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu karar iki anlama geliyor: Hastanelerde taşeron şirketler aracılığıyla çalışan işçiler sağlık işçisidir ve sendikamızın üyesidir. Sendikamız toplu iş sözleşmesi yetkisi kazanmıştır. Dev Sağlık-İş, işkolu barajını aşarak işyerlerinde toplu sözleşme yapabilmek için yetkili sendika haline gelmiştir. Mahkeme kararı son derece açıktır. Şimdi sıra taşeron işçilerin sorunlarını çözmek istediğini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndadır. Sağlık işçileri noter huzurunda üyeliklerini gerçekleştirmiş ve sendikal iradelerini ortaya koymuştur. Çalışma Bakanlığı müfettişleri muvazaa kararları ile arkadaşlarımızın sağlık işçisi olduğunu belgelemiş ve mahkemeler bunu onaylamıştır. Şimdi de Ankara 12. İş Mahkemesi sendikamızın üye sayısının 1234 değil, 7899 olduğunu ve barajı aştığını karara bağlamıştır. Artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mahkeme kararını tanıyarak sorunun çözümü konusunda adım atmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber