Türk kimliğini aldı sınavda derece yaptı

Antalya'da yaşayan Rus asıllı iki kardeş, 3 yıl vatansız yaşadıktan sonra geçen yıl AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yardımıyla Türk vatandaşlığına geçti Kardeşlerden Spartak Laçugin, Türk kimliği aldıktan sonra girdiği LYS'de Türkiye 321'incisi olarak önemli bir başarı elde etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2013 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk kimliğini aldı sınavda derece yaptı

Antalya'ya 16 yıl önce anneleriyle yerleşen Rus asıllı iki kardeşten biri, Türk vatandaşlığına geçtikten sonra bu yıl girdiği LYS'de Türkiye 321'incisi olarak önemli bir başarı kazandı. Antalya'ya, eşinden ayrılıp Türk vatandaşlığına geçen anneleri Yelena Laçugin ile Özbekistan'dan gelip yerleşen Rus asıllı Sergey (22) ve Spartak (24) Laçugin kardeşler, geçen seneye kadar "vatansız" yaşadı. ilk, orta ve lise eğitimlerini ikamet tezkeresi ile tamamlayan Laçugin kardeşlere, 2008 yılında 18 yaşlarını doldurmalarının ardından üniversite eğitimi görebilmeleri için bir ülke vatandaşı olduklarına dair belgeye ihtiyaç duymuşlardı.

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçiliği başta olmak üzere birçok yere müracaat eden Laçugin kardeşler olumlu bir cevap alamamış, 3 yıl boyunca "vatansız" olarak hayatlarını sürdürmüşlerdi. Kardeşlerden Sergey Laçugin, geçen yıl özel bir toplantıda tanıştığı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu'na yaşadıkları sıkıntıları anlatmıştı.

Laçugin kardeşlerle görüşen Çavuşoğlu, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları ile yaptığı görüşmeler sonucunda Spartak ve Sergey Laçugin kardeşlerin Türk vatandaşı olmalarını ve kimlik almalarını sağlamıştı.

Türk vatandaşı olduktan sonra bu yıl LYS'ye giren Spartak Lacugin, önemli bir başarı kazanarak Türkiye 321'incisi oldu.

"Yeni kimliğimle yeni bir hayata başladım"

Spartak Laçugin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Gazi Anadolu Lisesi'ni birincilikle bitirdiğini ancak nüfus cüzdanı olmadığından dolayı üniversite sınavlarına giremediğini söyledi.

Bu süre zarfında çok zor durumlar yaşadıklarını anlatan Laçugin, "Yaklaşık 4 sene önce, 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşlığı için başvurduk. Bunun için Özbekistan'dan bazı belgelerin gelmesi lazımdı. Özbekistan Bükükelçiliği başta olmak üzere birçok yere başvurduk ama kimseden cevap gelmedi" dedi.

Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu'nun seslerini duyduğunu dile getiren Laçugin, Çavuşoğlu'nun girişimleriyle Türk vatandaşlığına geçtiklerini kaydetti.

"Hayata yeniden başlamış gibi olduk" diyen Laçugin, şöyle devam etti:

"Geçen sene Türk vatandaşlığına geçtikten sonra 3 yıl ara verdiğim üniversite sınavlarına tekrar çalışmaya başladım. 2008'de mezun olduk ama kimliğimiz olmadığı için geçen seneye kadar bir şey yapamadık. Kimliğimizi aldıktan sonra dershaneye gitmeye başladım. Günde 8 saat de bir işte çalışıyordum. Bazen işten üniformayla dershaneye gidiyordum. Çoğu kez ders çalışırken uyuyakaldığım oluyordu ancak hedefim büyüktü ve çok çalıştım."

Sınavda Türkiye 321'incisi olduğunu bildiren Laçugin, "Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Bölümüne yerleştim. Başarımı, bize ağabeylik yapan ve yeni bir hayata başlamamızı sağlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu'na borçluyum" diye konuştu.

"Doğru insana doğru yerde rastladık"

Sergey Laçugin ise Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü öğrencisi olduğunu belirterek, hayatlarının değişmesinde Çavuşoğlu'nun çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

Bir müzik programında kendisiyle tanıştığını kaydeden Laçugin, "Yanına giderek kendisiyle tanıştım. Daha sonra derdimi anlattım. O günden beri bize yardımcı oldu. Biz artık pes etmek üzereydik. Kimse yardım etmek istemiyordu. Çavuşoğlu'nu karşımıza Allah çıkardı. O olmasaydı kimliğimizin çıkması zor olurdu. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Doğru insana doğru yerde rastladık. Başarımızı ona borçluyuz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber