Kadro sınavı mahkemelik

Haber Giriş : 11 Şubat 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne yeni eleman alımı ortalığı karıştırdı. Sanatçılar, sınav sonucunun iptali için mahkemeye başvurdu. İDOB eski Müdürü Soysal ise iddiaları reddetti.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde (İDOB) yedi yıl aradan sonra Aralık 2005'te açılan kadro sınavında yaşananlar ortalığı karıştırdı. 450'si kadrolu, 129'u yevmiyeli olmak üzere 579 sanatçısı bulunan İDOB'de kadro sınavı en son Mayıs 1998'de açılmıştı. İlk olay İDOB eski Müdürü Kerim Soysal'ın damadı Ahmet Öncü Kandemir'in dekoratör olarak kadroya alınması ile patlak verdi. Ardından 10 yıldır bale sanatçısı olarak görev yapan Büşra Yıldırım'ın sınav sonucunun iptali için dava yoluna gitmesiyle olay tırmandı. Şu sıralar kadro kaosunun yaşandığı İDOB'de birçok sanatçı yapılan kadro sınavının 'yanlı seçim' olduğunu iddia ediyor. Tüm bu iddiaları reddeden İDOB eski Müdürü Kerim Soysal ise sınavın şimdiye kadar yapılan en adaletli sınav olduğunu savunuyor. Ayrıca Soysal, sınavın kameralar eşliğinde yapıldığını belirtiyor. Ancak Kerim Soysal'ın damadının kadroya alındığı sınavda kameraların bulunmadığı iddia ediliyor.

TEKNİK KURUL DA HEDEFTE
Kadro sınavında sanatçıları seçen Teknik Kurul da eleştiri oklarının hedefleri arasında. Çünkü birçok sanatçı ve İDOB yöneticileri Teknik Kurul'un kadroya alınacak kişinin sanat dalıyla ilgili kişilerden oluşmasını savunuyor. Ancak kadroya alınan koreografı da, orkestra sanatçısını da, başperukacıyı da, bale sanatçısını da bale, orkestra, koro, solist bölümlerinden seçilmiş dört kişi, baş dekoratör, sanat teknik müdürü, başrejisör, koro şefi, başkoreograf, genel müzik direktörü, bale baş öğretmeni, baş korrepetitör ve müdürden oluşan 13 kişilik Teknik Kurul seçiyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber