İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

AİHM Türkiye'yi mahkum etti

Mahkeme, nöbet sırasında silahla vurularak ölen astsubay çavuş Tunç ile ilgili "takipsizlik kararı" veren askeri yargının, "bağımsız olmadığı" gerekçesiyle, Türkiye'yi 12 bin avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2013 12:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AİHM Türkiye'yi mahkum etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), nöbet sırasında silahla vurularak ölen astsubay çavuş Cihan Tunç ile ilgili "takipsizlik kararı" veren askeri yargının "bağımsız olmadığı" gerekçesiyle, Türkiye'yi 12 bin avro tazminat ödemeye mahkum etti.

Diyarbakır Kocaköy'de, 13 Şubat 2004'te nöbet tutarken silahla yaralanan Tunç'un, kaldırıldığı Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde hayatını kaybetmesiyle ilgili davada Diyarbakır Askeri Savcılığı, "takipsizlik" kararı verdi.

Ailenin itirazı üzerine ek bir soruşturma yapan Diyarbakır Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi de Tunç'un, "silahla oynarken kaza sonucu öldüğü" görüşüyle itirazı reddetti.

Tunç ailesinin, söz konusu karara ilişkin, "askeri yargının bağımsız olmadığı ve soruşturmanın gerekli hassasiyetle yapılmadığı" iddiasıyla AİHM'ye yaptığı şikayet karara bağlandı.

Mahkeme, soruşturma tedbirlerinin, hızlı, uygun ve eksiksiz biçimde alınmasına, ailenin yargılamaya etkin olarak katılmasına rağmen, "askeri mahkemenin gerektiği gibi bağımsız olmadığı" gerekçesiyle, Türkiye'nin AİHS'nin yaşama hakkıyla ilgili 2. maddesini usül yönünden ihlal ettiğine hükmetti.

Karar gereği, Türkiye, Cihan Tunç'un ailesine 12 bin avro tazminat ödeceyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber