'Öğrenim kredisinde daha önce direniş maddesi yok'

EĞİTİM Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK), bu yıl öğrenim kredisi verilmeyecek öğrenciler için yayımlanan şartlardaki 'direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma ve slogan atma gibi davranışlar' bölümünün, önceki yıllarda bulunmadığını, geçen yıllarda sadece 'Anarşi ve terör olaylarına karışan' ifadesinin yer aldığını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Ağustos 2013 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Öğrenim kredisinde daha önce direniş maddesi yok'

KYK Genel Müdürlüğü'nün 2013-14 öğretim yılına ilişkin yayımlanan yurt içinde okuyan ön lisans, lisans, özel yetenek, master ve doktora öğrencileri için burs ve öğrenim kredisi müracaat şartlarında, kredi verilmeyecek öğrencilere ilişkin 'direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma ve slogan atma gibi davranışlar' bölümünün bu yıl eklendiği belirtildi.

*Suat Kılıç'tan burs açıklaması/ Video

*Olaylara karışan öğrencilere burs verilmeyecek

ÖNCEKİ ŞARTNAMELERLE FARKLI

Eğitim-Sen Antalya Şubesi'nce KYK'nın 2012-13 ve 2011-12 yıllarına ait aynı başvuru şartnameleri ortaya konularak, bu 2 yılda 'Anarşi ve terör olaylarına karışanlar' ifadelerinin yer aldığı maddenin, bu yıl 'Öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan, bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya birkaçını bulunduran öğrencilere kredi verilmeyeceği' diye değiştirildiği belirtildi.

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, KYK'nın geçen yıllarda yayımladığı kredi verilmeyecek öğrencilere ilişkin şartlarına bakıldığında, bir değişikliğe gidildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu değişiklikle geçen yıllarda 'terör ve anarşi olaylarına karışma' olarak belirtilen madde, terör ve anarşik olayları aşıp duvara yazı yazma, slogan atma, boykot, gösteri, yürüyüş, direniş gibi demokratik haklarını kullanan öğrencileri de etkileyecek şekilde genişletilmiştir. Herhangi bir şekilde demokratik hakkını kullanıp, YÖK veya iktidarın uygulamalarına itiraz eden bir öğrencinin kredi alabilmesinin şartları ortadan kaldırılmış durumdadır. Dolayısıyla bu madde bir gözdağı olarak buraya yerleştirmiştir."

BAKAN KILIÇ'A YANIT

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın bu yöndeki yalanlamasına da yanıt veren Nurettin Sönmez, yapılan değişikliğin elbette Gezi olaylarına katılan öğrencileri kapsayacağını, zaten amacın da Gezi olayları olduğunu dile getirdi.

Eğitim-Sen olarak bunun gençleri bu tür hak aramadan uzak tutmaya yönelik bir değişiklik olduğunu düşündüklerini kaydeden Sönmez, şöyle dedi:

"Bakanın açıklamasına karşı, internette KYK'nın geçen yıllarda kredi alacak öğrenciler için yayımladığı başvuru şartlarına bakıldığında, farklılık herkes tarafından açıkça görülebilir. Bakanın ya bu değişiklikten haberi yok ya da bunu kapatmak, kamufle etmek istiyorlar. Oysa gayet açık, KYK'nın yayımladığı belgelerde görülüyor. Kapsamı genişletilmiş ve demokratik hak kullanımları da bu kapsam içine alınmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber