Toplu sözleşmelerin ilk günü; Sendikalar ne dedi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2013 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu sözleşmelerin ilk günü; Sendikalar ne dedi?

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu:

-"Bu toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri taban aylığa zam. Ek ödeme, maaşlarının tamamının emekliye yansıtılması. Kişinin çalışırken aldığı maaşının yüzde 45'i emekliye ayrıldığında kesiliyor"

-Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk:

-"Böyle bir sözleşme düzeni ve oturma olmaz. Bunu kınıyorum. Geçen yılki oturma düzenine dönülmesi toplu sözleşmenin ruhuna uygun olacak"

-KESK Genel Başkanı Özgen:

-"Kamu işçileriyle yapılan 4+4 sözleşmesinin birkaç gün sonra bizim için emsal olarak dayatılmayacağını umuyorum. Bu niyet varsa kusura bakmasınlar toplu sözleşme masasına oturmaya hiç gerek yok"

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4/C statüsünde çalışanların kadroya geçirilmesi gerektiğini belirterek, kamu kesimi toplu sözleşmesi görüşmelerinde kadro kararının çıkmasını istediklerini söyledi.

Gündoğdu, yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren ve memur sendikaları ile Hükümet arasında başlayan toplu sözleşme görüşmelerine katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Kamu İşveren Heyeti'ne başkanlık yaptı.

Bakan Çelik'in açılış konuşmasının ardından Gündoğdu, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetinin başkanı olarak söz aldı. Görüşmelerde taleplerine taban aylığa 100 lira zam belirleyerek başladıklarını belirten Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Bu toplu sözleşme görüşmelerinin en önemli maddelerinden biri taban aylığa zam. Ek ödeme, maaşlarının tamamının emekliye yansıtılması. Kişinin çalışırken aldığı maaşının yüzde 45'i emekliye ayrıldığında kesiliyor."

AK Parti'nin iktidar geldiği dönemde bütçesinin ne olduğunu, aradan geçen zaman içerisinde ekonominin ne kadar büyüdüğünü ve bu büyümeden sermaye sahiplerinin ne kadar yararlandığını soran Gündoğdu, "Kriz dönemlerinde işçiye, memura, emekliye 'sabredin' dendi. Krizlere rağmen büyük sermayeye teşvikler verildi. Bu sefer de 'enflasyona ezdirmedik, ezdirmiyoruz' dendi. Memurlar, 10 yıldır enflasyonu ezen zamları bekliyor. Onun için büyüme, büyümeden pay, artı refah payı gibi çağdaş dünyanın kavramlarını da bu toplu sözleşmeye eklememiz lazım" diye konuştu.

-"Memur emeklisi de promosyondan yararlansın"

Gündoğdu, gelecek yıl için 6+6, 2015 yılı için 6+6 olmak üzere toplam yüzde 12'şer zam talebinde bulunduklarını bildirerek, başlıca diğer taleplerini şu şekilde sıraladı:

"4/C'lilerin artık kadroya geçmeye zamanı geldi. Bu masadan 4/C'nin dışında iş güvencesini kapsayacak bir kadro kararı çıkmasını istiyoruz. 163 lira olan eş yardımının 234 liraya çıkartılmasını önemsiyoruz. Emekliler eş yardımından mahrum, hiç değilse 234 liralık eş yardımının yarısının çalışmayan eşler dolayısıyla bütün emeklilere verilmesini istiyoruz."

Bütün memurların promosyon ücreti aldığını, bu imkanın memur emeklilerine de sağlanması gerektiğini savunan Gündoğdu, bankalarla anlaşılarak memur emeklilerine 2 ya da 2,5 yılda promosyon ücreti olarak 1'er maaş kaynak sağlanabileceğini dile getirdi.

-"Dayanışma aidatı ödensin"

İşçi sendikacılığında 3 ayda bir toplu sözleşme ikramiyesinin olduğunu anımsatan Gündoğdu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunun en düşüğü 300 lira. İşçi sendikacılığında toplu sözleşmesinden yararlanmak için yetkili sendikaya yetkisiz sendika üyeleri ve sendikasızlar ve 2/3 oranında dayanışma aidatı ödemek zorunda. Bunun memur sendikalarında da uygulanması için Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen olarak talepte bulunmuştuk. Yetkili sendika ile yetkisiz sendikalı arasında bir fark yok. Bunun dünyada karşılığı bulunmuyor. Sahada dayağı yetkili sendikalar yiyor, alınan hakları başkaları sahipleniyor."

Gündoğdu, kamu işveren heyetinden yarın ki görüşmeye öneriyle gelmelerini isteyerek, öneriler arasında yüzdelik zam dışında taban aylığı ve 4/C'liler ile ilgili düzenlemenin de olması gerektiğini kaydetti.

-Koncuk:"Milli gelirden ayrılan pay 6,2'ye düştü"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise toplu sözleşme görüşmelerinin oturma düzenini eleştirerek, "Böyle bir sözleşme düzeni ve oturma olmaz. Bunu kınıyorum. Geçen yıl ki oturma düzenine dönülmesi toplu sözleşmenin ruhuna uygun olacak" diye sözlerine başladı.

Çalışanlara enflasyon oranında zam yapılmasının aslında zam yapılmaması anlamına geldiğini ifade eden Koncuk, hükümetin kişi başı milli geliri 3 bin 500 dolardan 10 bin doların üzerine çıkarmakla övündüğünü ama emeklilere sadece enflasyon oranında zam yaptığını söyledi.

Türkiye ekonomisinin reel olarak yüzde 77 büyüdüğünü, buna karşın kamu çalışanlarının alım gücünün yüzde 24,6 oranında azaldığını dile getiren Koncuk, şöyle konuştu:"2002'de milli gelirden kamu çalışanlarına ayrılan pay 6,6 idi, bugün bu pay 6,2'ye düşmüştür. Bu 5 milyar 84 milyon liranın kamu çalışanlarının cebinden alınıp başka kesimlere verilmesi anlamına gelir onun için bu rakamları bileceğiz."

Koncuk, toplu sözleşme görüşmelerinde 23 bin 4/C'li için kadro müjdesinin çıkması gerektiğini belirterek, "Bu insanları hukuk ve insalık dışı çalışma koşullarında çalıştırırsak, insan haklarından bahsetmek doğru olmaz. 4/C ortadan kalkmadıkça, 'çalışanlarımızı biz insanca yaşatıyoruz' iddiasında bulunmasın" dedi.

Konuşmasında, sendika kurdukları gerekçesiyle 6 polisin meslekten atıldığını da gündeme getiren Koncuk, sendika kurma hakkının yasal olduğunu, yapılan yanlışın düzeltilmesi gerektiğini savundu.

-Özgen:"Yüzdelik zammı kabul etmeyiz"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Koncuk gibi toplu sözleşme masasının düzenini eleştirdi.

Toplu sözleşme sürecinin çalışanlar, emekliler ve aileleri olmak üzere yaklaşık 15 milyon insanı ilgilendirdiğini belirten Özgen, "Aslında bu görüşmeler sadece onları da değil tüm vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Bu yüzden toplu sözleşme talepleri bu çerçevede olmalı" dedi.

Geçen yıl yapılan toplu sözleşmede birçok taleplerinin istemeden de olsa Kamu Personeli Danışma Kuruluna havale ettiklerini anımsatan Özgen, şöyle devam etti:

"Toplu sözleşme masasında konuşulması gereken 161 talep, Kamu Personeli Danışma Kuruluna gitti. Ne yazık ki bu taleplerimiz orada da yeterince ele alınmadı ve yasal düzenlemeler yapılmadı. Bu durumda aslında yaptığımız toplu sözleşme olmadı. Kamu çalışanlarının ekonomik taleplerinin öne çıktığı ve bunu da yüzdelik zamma indirgendiği bir sözleşme oldu. Bu doğru bir toplu sözleşme sistemi değil."

Özgen, hükümet 10 yıldır "çalışanları enflasyona ezdirmeyiz" söylemi ve "devletin imkanları" ifadeleriyle kamu çalışanlarının taleplerinin önünü kestiği iddiasında bulunarak, "Geçen yıl verilen yüzdelik zammı kabul etmedik, bu yıl da aynı şekildeki niyeti kabul etmeyeceğiz. Geçen günlerde kamu işçileriyle yapılan 4+4 sözleşmesinin birkaç gün sonra bizim için emsal olarak dayatılmayacağını umuyorum. Bu niyet varsa kusura bakmasınlar toplu sözleşme masasına oturmaya hiç gerek yok" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber