Eroğlu: Yangınla mücadelede Akdenizin en başarılı ülkesiyiz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin son 10 yılda ağaçlandırma konusunda dünya rekoruna imza attığını, orman yangınlarıyla mücadelede de Akdeniz Havzası'ndaki ülkeler içinde en başarılısı olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2013 00:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eroğlu: Yangınla mücadelede Akdenizin en başarılı ülkesiyiz

Eroğlu, orucunu İzmir'de Gümüşpala Yangın Koruma Ekip İstasyonunda orman yangınıyla mücadele ekipleriyle iftar yaparak açtı.

İftarın ardından tüm orman teşkilatının ramazanını kutlayan Eroğlu, 1839 yılında kurulan orman teşkilatının Türkiye'nin en köklü kurumlarından biri olduğunu ve bu teşkilattan sorumlu bakan olmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Eroğlu, orman teşkilatının sorumluluk sahasındaki her alanda önemli başarılara imza attığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bilhassa ağaçlandırmada hakikaten dünya rekoruna imza attık. Tebrik ediyorum, takdir ediyorum. 1 Ocak 2008 tarihinde Başbakanımız, 'dünya çapında büyük bir Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği yapın' dediği zaman, biz hazırlıklarımızı yaptık ve '2 milyon 300 bin hektar, yani 23 milyon dekar arazide bir çalışma yapalım ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturalım' dedik. Her yıl da bir hedef koyduk ama tebrik edelim hakikaten bütün teşkilatımız her yıl hedeflerini aştılar, neticede 5 yılın sonunda yani 2012 yılı sonunda 2 milyon 300 bin hektar yerine 2 milyon 419 bin dekarla büyük bir rekora imza attılar."

- "Hesap hatasıyla muhalefet yaptılar"-

Bu büyüklüğün neredeyse Belçika'nın yüzölçümüne eş, Trakya bölgesinden ise daha büyük bir alan olduğuna işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:

"Burada 2 milyar fidan, son 5 yılda toprakla buluştu. Son 10 yılda da 2 milyar 800 milyon fidan toprakla buluştu. Tabi bununla ilgili, hesap edenler oldu; 'acaba orman teşkilatı bu kadar fidan dikebilir mi' diye ama çok enterasan bir hesap hatası yaptılar. Türkiye'nin yüzölçümünü hesap ederken, 780 bin kilometrekareyi, metrekareye çevirirken maalesef 3 sıfırı unutmuşlar, 780 milyon metrekare diye hesap etmişler. Bakıyorlar 'her metrekareye bire bir olsa Türkiye'nin yüzölçümü yetmiyor' diye bazı kişiler, muhalefet partisinin liderleri bile böyle deyince, ben 'kusura bakmayın, siz daha hesap hatası yapmışsınız, Türkiye'nin yüzey alanı 780 milyon metrekare değil, 780 milyar metrekare' dedim. Sonradan hesap hatası olduğunu anladılar."

Eroğlu, orman teşkilatının bir diğer başarısının da fidan üretimi konusunda olduğunu, geçmiş 20-30 yılda 70-75 milyon adet olan fidan üretim miktarını, 2012 yılında 470 milyon adete çıkardığını kaydetti.

-Orman köylüsüne gelir imkanları-

Ağaçlandırmayı, sadece ormanlık alanlarda değil geniş bir yelpazede yaptıklarını, okul bahçelerinin, yol kenarlarının ağaçlandırıldığını ve şehirlerin nefes alabileceği yeşil alanlar oluşturulduğunu anlatan Eroğlu, bozuk orman sahalarında ceviz, badem, çam fıstığı ve kestane gibi gelir getirici türlerle yaptıkları ıslah çalışmalarıyla da köylülere yeni gelir imkanları yarattıklarını söyledi.

- "Yangınla mücadelede Akdeniz'in en başarılısıyız"-

Bakan Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadele konusunda da teşkilatın destan yazdığını ifade etti. İzmir'de bugün biri Selçuk'taki Meryemana Evi mevkisinde olmak üzere 3 yangın çıktığını ama tamamının etkili müdahaleyle büyümeden söndürüldüğüne dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu:

"Gururla ifade ediyorum, Akdeniz Havzası'ndaki bütün ülkelerden bizim ülkemiz çok daha başarılı. İspanya'dan da Portekiz'den de Fransa'dan da Yunanistan'dan da İtalya'dan da hangi ülkeye bakarsanız en başarılı ülke bizim ülkemiz."

Eroğlu, bu başarının yakalanmasında en yüksek teknoloji imkanlarından yararlanılması ile eğitimli personel gücünün bulunmasının etken olduğunu belirtti.

-Dünyaya yangınla mücadele eğitimi-

Bu durumun diğer ülkelerin de dikkatini çektiğini ve eğitim konusunda yardım çağrısı aldıklarını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bazı ülkeler 'bu eğitimi bize de verin' deyince, Antalya'da Uluslararası Yangınla Mücadele Eğitim Merkezi kurduk, ilk dersi de Allah'a şükür verdik. Bu sene başladı. Netice itibariyle eğitimli, aslan gibi arkadaşlarımız, işçilerimiz, memurlarımız, mühendislerimiz, şeflerimiz, müdürlerimiz, genel müdürümüzle yangını söndürmek için can siperane çalışılıyoruz. Yangın sayısı çok ama hızlı müdahaleyle söndürüyoruz. Yangın başına düşen yanan alan miktarı giderek daha çok azalıyor, bunu gururla ifade ediyoruz. Eskiden 45 dakika olan yangın müdahale süresini şu anda 17 dakikaya indirdik, hedefimiz bunu 15 dakikaya indirmek."

- "Merkebimizi bağlayacağız sonra dua edeceğiz"-

Bakan Eroğlu, tüm bu başarılara rağmen orman yangını konusunda her zaman temkinli olunması gerektiğini bildirerek, "Bu konuda çok iddialı olmak da doğru değil. Bazen afet geliyor, kontrol edemiyorsun, onun için bu arada duamızı da yapacağız. Gayret de edeceğiz her türlü hazırlığı yapacağız ondan sonra duamızı yapacağız, yani merkebimizi bağlayacağız ondan sonra duamızı yapacağız, anlayışımız bu" diye konuştu.

- İzmir'e yatırımlar-

İzmir'e hükümetlerinin ve bakanlığının yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi veren Eroğlu, "Buraya ne yapılsa azdır ancak hükümetimiz İzmir'e çok samimi olarak, geçmiş belki 50-60 yılda verilen dönemden çok daha büyük önem veriyor" dedi.

Eroğlu, iktidara geldikleri günden geçen yıl sonuna kadar hükümetlerinin, 2 milyar lirası bakanlığınca olmak üzere İzmir'e 10 milyar liralık yatırım yaptığını, bunun 2013 sonuna kadar 12-13 milyar lirayı bulacağını kaydetti.

Bakanlığının özellikle sulama yatırımlarında İzmir'de tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirdiğini, Ödemiş Havzası ve Küçük Menderes Havzası'nın yapılan baraj ve göletlerle suya kavuşturulduğunu, çok sayıda gölet inşa edildiğini belirten Eroğlu, sorumluluk sahalarına girmemesine rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla İzmir'in içme suyu sorununa çözüm getirdiklerini ve Gediz Nehri'nin temizlenmesi için proje yürüttüklerini de söyledi.

İftara, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ile bakanlığa bağlı diğer bölge müdürleri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber