Yargı ikinci veto mercii gibi çalışıyor

Haber Giriş : 12 Şubat 2006 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in vetolarından yakınan AKP Hükümeti'nin icraatları şimdi de hukuk duvarına çarpıyor. Danıştay, imam hatipliye üniversite yolunu açan yönetmelik ile özelleştirme gibi işlemleri durdurarak hükümeti zora sokuyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetolarından yakınan hükümetin karşı karşıya kaldığı ikinci veto noktası da yargı oldu. Danıştay'ın son kararlarıyla hükümetin pek çok icraatı yargı vetosuna takılmaya başladı. Özellikle idari işlemleri denetleyen Danıştay'ın kararları hükümeti zor durumda bıraktı.

İşbaşına geldiği günden bu yana imam hatip liselilerin üniversiteye girişindeki katsayı engelini aşmak için YÖK'le gerginlik yaşayan hükümet, Cumhurbaşkanı'nın veto yetkisini aşan bir düzenlemeyi yönetmelik yoluyla çıkardı. Ancak o da YÖK'ün idari yargıya başvurmasıyla Danıştay'dan döndü. Türban takan öğretmenin okul müdürü olamayacağına ilişkin karar da hükümetin dışında yargıya yansımasına rağmen iktidar partisini tabanına karşı sıkıntıya soktu. İşte hükümeti zor durumda bırakan yargı kararlarından bazıları...

* Tüpraş ihalesi: Danıştay önce Tüpraş'ın Tafnet-Zorlu konsorsiyumuna satışını iptal etti. Koç-Shell Ortak Girişim Grubu (OGG) kazandığı ikinci ihalenin yürütmesi de Danıştay'a takıldı.

* Ofer'li ihale: Danıştay, Özelleştirme İdaresi hakkında Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık kısmını gerekli duyuruları yapmadan İsrailli işadamı Sami Ofer'e sattıkları gerekçesiyle soruşturulmalarına karar verdi. Danıştay 1. Dairesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın üç bürokrata soruşturma izni vermeyen işlemini kaldırmıştı.

* Galataport ihalesi: İmar planındaki değişiklik durduruldu, Ofer grubunun aldığı ihale iptal edildi.

* Çeşme limanı: "Rekabet kurallarına aykırı" gerekçesiyle Çeşme Limanı'nın Ulusoy Grubu'na devri durduruldu.

* Balıkesir Seka: İktidara yakınlığıyla bilinen Albayraklar Grubu'na satışı durduruldu. Firma fabrikayı iadeye yanaşmadı, Özelleştirme idaresi de sorunu çözemedi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber