YAŞ'ın ilkgününde neler oldu?/ Video

İki yıllık komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şûra, Başbakan Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda 103 general-amiralin terfi ve atamaları görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2013 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 2 yıllık komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı, dün Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Şûra'nın ilk gününde kuvvet komutanlıklarına atanacak generaller ile orgeneralliğe terfi edecek isimler konuşuldu. Toplantıya, Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı ve TSK'daki orgeneraller katıldı. Bu yıl, Kara, Deniz ve Havva Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda, 15'i tutuklu olmak üzere, toplam 103 general ve amiralin terfi ve atama durumları ele alınacak. Şûra'da alınan kararlar yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Kararların, 4 Ağustos Pazar günü kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.

SIKINTI AŞILDI İDDİASI

Bu yıl, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları, 2 yıllık görev sürelerinin dolması nedeniyle emekli olacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu'nun yerine, Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu'nun getirilmesi bekleniyordu. Hükümetin Kalyoncu'ya sıcak bakmadığı yönündeki iddialar kulislere yansıdı. Ancak askeri kaynaklar, Kalyoncu'nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasında yaşanan sıkıntının aşıldığını ileri sürdü. Kalyoncu, Kara Kuvvetleri Komutanı olursa 2015'te Genelkurmay Başkanlığı'na atanacak. Ancak, Ergenekon soruşturmasına ilişkin bu iddiaların Kalyoncu'nun 7'inci Kolordu Komutanlığı döneminde konuşulduğunu ifade eden askeri kaynaklar "Bunlar dikkate alınsaydı Org. Kalyoncu'nun Jandarma Genel Komutalığı'na atanması da mümkün olmazdı. Askeri teamüllerin dışına çıkılması beklenmiyor" diye konuştu. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten'in de 2 yıllık görev süresi doluyor. Ancak, 4 yıllık orgenerallik süresini doldurmayan Erten'in görev süresinin bir yıl uzatılabileceği de iddia edildi. Aksi takdirde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek ismin Korg. Abidin Ünal olacak. Deniz Kuvvetleri'nde Donanma Komutanı Ora. Güner'in istifası nedeniyle bu yılki Şura'da askeri teamüller işlemeyecek. Mevcut iki senaryondan biri Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bilgel'in görev süresinin bir yıl uzatılması. İkinci senaryoya göre ise Kuzey Deniz Saha Komutanı Kora. Recep Bülent Bostanoğlu oramiralliğe terfi ettirilecek ve doğrudan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak.

'DAMCI' AÇIKLAMASI

Öte yandan, Genelkurmay Başkanlığı'ndan basında çıkan istifa iddialarına ilişkin dün bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Bazı basın yayın organlarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı mensubu üç generalin görevlerinden istifa ettiklerine ve istifalarının Uludere olayı ile sürmekte olan bazı davalardan kaynaklandığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nezih Damcı kendi isteği ile emeklilik talebinde bulunmuş, isteği onaylanmıştır. Talebin basında yer alan olaylar ile ilgisi bulunmamaktadır. Bir korgeneral dışında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emeklilik isteğinde bulunan başka general bulunmamaktadır" denildi.

'KARDEŞLİĞİN TESİSİ ÇABASI İÇİNDEYİZ'

Toplantı, Şûra üyelerinin Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine "Tarihimizin getirdiği vicdani ve insani sorumluluğun gereği olarak, bölgemizdeki savaşların ve çatışmaların sona ermesinde, kardeşlik ortamının tesis edilmesinde samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyiz" yazdı. YAŞ toplantısına bu yıl ilk kez bir koramiral katılırken masalara Ramazan nedeniyle herhangi bir içecek konulmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber