Emekli Sandığı 'vurgun sandığı' olmuş

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mezar rantçılarının vurgun çarkını farkeden Emekli Sandığı'nın araştırması derinleştikçe vurgunun boyutları büyüyor. Öldüğü halde bin 618 kişinin maaşının yakınlarınca alındığını tespit eden Emekli Sandığı, yeni incelemesinde 467 kişi daha belirledi. 10 bin 800 kişinin ise haksız yere dul ve yetim aylığı aldığı ortaya çıktı

KAMUOYUNDA sık sık gündeme gelen ?mezardaki emeklilerin' sayısı artıyor. Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer'den alınan bilgiye göre, öldüğü halde emekli maaşı ödenmeye devam edilen kişilere ilişkin tarama genişleyerek sürüyor. İlk aşamada 70 yaş grubunun üzerindeki emeklilere ilişkin bilgileri güncelleştiren Emekli Sandığı, bu grupta yer alan bin 618 kişin öldüğünü, ancak yakınları bu durumu bildirmediği için kendilerine bugüne kadar 5.7 milyon YTL maaş ödendiğini tespit etmiş ve söz konusu tutarın geri alınması için harekete geçmişti.

467 KİŞİ DAHA ÇIKTI

EMEKLİ Sandığı, ikinci aşamada 60-69 yaş grubunda yer alan emeklilerin durumlarını tek tek kontrol etti. Bu çalışmada da, söz konusu yaş grubunda yer alan 467 emeklinin vefat ettiği, ancak bu kişilerin hesaplarına maaş yatmaya devam ettiği anlaşıldı. Sandık, 467 kişinin emekli maaşının ne kadarının yakınlarınca çekildiği, ne kadarının banka şubesinde kaldığının tespiti için de Ziraat Bankası'na başvurdu. Ayrıca yapılan taramalar sonucunda, Emekli Sandığı'ndan 65 yaş aylığı alan 8 bin 500 kişinin bugün hayatta olmadığı da ortaya çıktı. Bunlar adına bankaya yatırılan paraların akibeti ise, yapılacak incelemenin ardından netleşecek.

10 BiN 800 KiŞi EVLENDiĞi HALDE DUL VE YETiM AYLIĞI ALMIŞ

EMEKLİ Sandığı Genel Müdürlüğü, mezardaki emeklilerden sonra kurumdan haksız yere dul ve yetim aylığı alanların saptanması için de ayrı bir araştırma yaptı. Bu araştırma sonucunda da 10 bin 800 kişinin Emekli Sandığı'ndan dul, yetim aylığı alırken evlendiği, ancak maaşının kesilmesini gerektiren bu durumu gizleyerek, kurumdan maaş almaya devam ettiği ortaya çıktı. Emekli Sandığı, gerek ölen yakınlarının emekli maaşını alan, gerekse yasal olarak kesilmesi gerektiği halde kurumdan dul-yetim aylığı almaya devam edenlerden haksız yere alınan maaşların geri alınması için de yasal işlem başlattı. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü yetkilileri, TC kimlik numarasının sosyal güvenlik sisteminde de kullanılmaya başlanması ile birlikte emekli, dul ve yetim maaşlarında yaşanan bu tür sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtiyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber