Benzinde indirim olacak mı?/ Video

EPDK'nın akaryakıt fiyatlarında indirim talebine sektör temsilcileri olumsuz bakıyor. Uzlaşma sağlanmazsa tavan fiyat gündeme gelebilir.

Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 'benzin fiyatlarını indirin' çağrısına sektör sıcak bakmıyor.

CNBC.com'un sektör temsilcilerinden aldığı bilgiye göre, EPDK'nın İspanya, İtalya, Fransa ve Yunanistan'da dağıtıcı ve bayii kâr marjlarına kıyasla son zamanlarda Türkiye'de artış yaşandığı tespitiyle sektörden istediği fiyat indirimi karşılık bulmadı.

Bir yetkili, “Benzinde 4,85 lira olan litre fiyatının 35-42 kuruşu bulan dağıtıcı ve bayi kâr marjı vergiden arındırıldığında Avrupa ülkeleriyle uyumlu görünüyor” dedi.

Bayram öncesi akaryakıt satışlarının artığını ve şirketlerin maliyet hesaplamaları açısından bunun da önemli olduğuna dikkat çeken bir başka yetkili, "EPDK'nın sektörden istemiş olduğu indirim bu dönemde pek mümkün görünmüyor” diye konuştu.

PETDER YARIN EPDK'DA

Bu arada EPDK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Petrol Ürünleri Dağıtıcıları Derneği (PETDER) yarın EPDK'da toplantıya çağrıldı.

TAVAN FİYAT GÜNDEME GELEBİLİR

Toplantıda indirim konusunda bir orta yol bulunamazsa akaryakıtta tavan fiyatının kurul gündemine gelebileceği belirtiliyor.

2009'DA UYGULANDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, ilk tavan fiyat uygulamasını 2009 yılının Haziran ayında yaptı.

Kurul, fiyatların yükselişi üzerine dağıtım şirketlerini uyardı. Sektörde ilk kez tavan fiyatı uygulamasına neden olan kurul kararında, petrol piyasasında faaliyet gösteren dağıtıcı lisansı sahiplerinin fiyat uygulamalarında en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınmadığı tespitine yer verilmişti.

Üst kurul, lisans sahiplerinin fiyat uygulamalarını aykırılıkları giderecek şekilde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun 10'uncu maddesinin "Rafinerici ve dağıtıcı lisansı kapsamında yapılan piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatlar, en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, lisans sahipleri tarafından hazırlanan tavan fiyatlar olarak Kurum'a bildirilir." hükmüne uygun hale getirmeleri için 20 Haziran 2009 tarihine kadar süre verilmesine karar vermişti. Uygulamaya rafineri şirketleri dahil edilmemişti. Kurul, sonrasında ise tavan fiyat uygulaması başlatmış ve 2 ay süreyle benzin-motorin fiyatlarını belirlemişti.

Tavan fiyat sonrası benzin-motorin yaklaşık 20 kuruş ucuzlarken, Maliye'nin aynı oranda yeni vergi koymasıyla indirim ortadan kalkmıştı.

Sektörün petrol piyasası kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle EPDK aleyhine açtığı davada Danıştay kurulu haklı bulmuştu. Kesinleşen bu dava kararının da tavan fiyat konusunda EPDK'nın elini güçlendirdiği belirtiliyor.

cnbce.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber