Bir Orgeneral'den bir Oramiral'e...

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 19:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAYIN Kenan Evren telefon etti, bizim birkaç gün önceki, "Gittiler gittiler, onlar gittiler" başlıklı yazımız ilgisini çekmiş... Biz o yazıda İsmet Paşa'nın, Münir Birsel'in Maraş Milletvekili Hasip Bey ile İçişleri Bakanı Fethi Okyar'ın kendilerini her türlü şaibeden uzak tutmak için, ne kadar dikkatli olduklarını örneklerle anlatmış ve sonunu şöyle bağlamıştık:
"Siz bugüne bakın, onları mı arıyorsunuz?
Onlar gittiler, yağız atlara binip gittiler."
***
SAYIN Kenan Evren, "Sen rahmetli Abdurrahman Nafiz Gürmen'i bilir misin?" diye sordu; bilirdik, Genelkurmay Başkanlığı da yapan onurlu bir subaydı, rahmetli babamız onu hayırla anardı.
Kenan Evren de Abdurrahman Nafiz Gürmen'le ilgili bir anısını anlattı:
"Ben Balıkesir'de teğmenken, Abdurrahman Nafiz Paşa, kumandandı. Bir birliği teftişe giderken, kumanyasını arabasına alır, tenha bir yerde otomobili durdurur, kumanyasını yer, teftişe öyle giderdi. Gittiği birlikte katiyen yemek yemez, ısrarlarla ancak bir kahve içerdi.
Sabah kumandanlığa gelirken, makam otomobilini kullanmaz, çift atlı bir faytonla gider gelirdi. Fayton önce onu alır, sonra kurmay başkanının evine uğrar, birlikte kumandanlığa gelirlerdi."
***
BİZİM de o tarihlerde babamızdan dinlediğimiz bir olay vardı. Abdurrahman Nafiz Gürmen, Erzurum'da kumandanken, eşi bir kış günü ziyarete gitmek için makam otomobilini ister, Paşa vermez. Kadıncağız yolda kayıp düşer, ayağını kırar.
Bunu da babamızın arkadaşları, emekli kıraathanesinde birbirlerine ibretle anlatırlardı.
***
SAYIN Evren, konuşmamız sırasında pişman olduğu bir konuyu da anlattı:
"Dokunulmazlık!"
Evren, milletvekillerine, ancak Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmalardan ötürü dokunulmazlık tanınmasını istemiş, bunu Anayasa'ya koydurmak için çalışmış. Yalnız rahmetli Emin Paksüt, siyasi açıdan bunun sakıncalı olduğunu söylemiş ve dokunulmazlık bugünkü gibi kalmış...
Peki, Anayasa'ya bu madde konsaydı, yani milletvekillerinin dokunulmazlığı ancak Meclis'teki konuşmalarında geçerlidir, denseydi, sonra değiştiremezler miydi?
Avrupa isterse belki ama, o da şüpheli...
Anayasa'dan o maddeyi çıkarmak o kadar kolay olmazdı.
Ya da biz öyle sanıyoruz...
Her sefer aldandığımız gibi!
***
EVET, bu yazıyı da ilk yazı gibi bitirelim...
Siz hâlâ İsmet Paşa gibi cumhurbaşkanları mı, Münir Birsel gibi Savunma bakanları mı, Hasip Bey gibi milletvekilleri mi, Fethi Okyar gibi İçişleri bakanları mı arıyorsunuz?
Onlar gittiler, gittiler, yağız atlara binip çekip gittiler.
Onların yerini "Ben zenginleri severim!" diyenlerle "Çocuklarımın dikili ağacı yok!" diyenler aldı. Servetlerinin kaynağını da annesinin çıkınıyla, oğlunun sünnetine gelen takılarla açıklayan, kaçak villa diken siyasetçiyle, aldığı iki lüks dairenin hesabını veremediği için mahkûm olan oramiraller aldı.
Ne yapalım, elimizde bunlar var, idare edeceksiniz.
Hele Cumhurbaşkanı Sezer'i de bir gönderseler...

hasan pulur/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber