Hakim ve savcıların öğretmen olan eşleri norm kadro dışı kaldı

Haber Giriş : 14 Şubat 2006 05:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesi, hakim ve savcı eşlerinin 'norm kadro' uygulaması dışında olduğuna karar verdi. Daire, kararında, 'Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni esas aldı

Danıştay 2. Dairesi, hakim ve savcıların öğretmen olan eşlerinin 'norm kadro' uygulaması kapsamı dışında olduğuna karar verdi. Danıştay 2. Dairesi'nin bu kararı nedeniyle hakim ve savcılar nereye atanırsa öğretmen olan eşleri de aynı merkeze atanacak.

Danıştay 2. Dairesi'ne taşınan olayda İzmir Valiliği 1999 yılında getirilen norm kadro uygulaması kapsamında savcı eşi olan bir öğretmeni İzmir ili içinde atama yaptı. İzmir Valiliği, savcı eşi olan öğretmeninin atanması konusunda MEB'e Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini esas aldı. Bu yönetmelikte eş durumunun dikkate alınacağının belirtilmesine rağmen hakim ve savcıların eşlerine ayrıcalık tanınacağına ilişkin bir hüküm bulunmuyor.

NORM KADRO PAS GEÇİLDİ

İzmir Valiliği tarafından yapılan atama işlemi ile bir ilköğretim okuluna atanan öğretmen, savcı olan eşiyle aynı görev yerine atanmadıkları gerekçesiyle atamasının iptal edilmesini istedi. İzmir Valiliği, savcı eşi olan öğretmenin atamasının ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkartılan 'norm kadro' uygulamasına göre gerçekleştirdi. Danıştay 2. Dairesi ise savcının eşi olan öğretmenin 'eş durumu' dikkate alınmadan yapılan atanmasını Anayasa ve hukuka aykırı bularak iptal etti.

Öğretmenlerin atanmasına ilişkin 'Norm Kadro Yönetmeliği' çıkartılmış olmasına rağmen Danıştay 2. Dairesi Devlet Memurlarını Yer Değiştirme Suretiyle Atanma Yönetmeliğini esas alarak karar vermesi dikkat çekici bulundu. Danıştay 2. Dairesi'nin esas aldığı Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik TSK mensupları ile hakim-savcıların eşlerinin atanmasında norm kadro yönetmeliklerinin esas alınmayacağını düzenliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber