Bakan Çelik: Okul kayıtları artık internet üzerinden yapılacak

Haber Giriş : 14 Şubat 2006 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı gelecek yıl Ankara, İstanbul ve İzmir'de internet üzerinden kayıt uygulamasına geçiyor. Bu sistem sayesinde veliler bağış parası vermekten kurtulacak

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okul kayıtlarının artık internet üzerinden yapılacağını açıkladı. Çelik, gelecek yıl Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere üç büyük ilde pilot olarak başlatılacak uygulamanın, bağış sorununa kökten çözüm getireceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geliştirdiği yeni kayıt sisteminde veli ve okul yönetimi, kayıt işlemi sırasında hiç karşı karşıya gelmeyecek. Veli kaydı, internet aracılığıyla okul adına açılan link üzerinden yapacak. Bakanlığın yeni formülü, 'En iyi okul eve en yakın okuldur' sloganından hareketle hem servis, hem de bağış sorununu çözmeyi amaçlıyor.

Velinin korkulu rüyası bitiyor
Her yıl kayıt döneminde yeniden gündeme gelen bağış meselesine çözümü 'internette' bulduklarını açıklayan Çelik, okul kayıtlarının artık internet üzerinden alınacağını belirterek, "Gelecek yıl İstanbul, Ankara ve İzmir'de uygulamaya başlayacağız. Daha sonra da sistemi yeniden gözden geçirip, ülke çapında yaygınlaştıracağız. Veli ve okul yönetimi kayıt sırasında karşı karşıya gelmeyecek. Böylece veli 'Acaba benden bağış isterler mi?' sıkıntısını yaşayacak, ne de okul yönetimi zan altında kalacak" dedi. Çelik, internet üzerinden kayıt uygulamasıyla birlikte, servis sorununun çözümü için de 'beyanname formülü'nün devreye konulacağını dile getirerek, şunları söyledi:
"Veli, internet üzerinden kayıt işlemini tamamladıktan sonra, okula gidecek ve verdiği bilgilerin doğruluğunu kabul eden bir beyanname imzalayacak. Gelecek yıl, velilerin çocuklarını evlerine en yakın okula göndermeleri mecbur kılınacak. Yatılı okullarla, özel okullar bu uygulamanın dışında tutulacak. Önceki yıllardaki gibi, başka ikametgâh adresi gösteren, yanlış beyanda bulunanlar da yeni Türk Ceza Kanunu'nun evrakta sahtecilik yapma maddesine göre cezalandırılacak."
Bakanlığın geliştirdiği yeni kayıt sistemine göre, her okulun bir internet adresi olacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin internet siteleri üzerinden açılan linkler aracılığıyla okullara ulaşılabilecek. Veli, evine en yakın okulu tespit edecek ve internet üzerinden kayıt işlemini gerçekleştirecek. Okula gitmeden, çocuğun bilgilerini tek tek sisteme girecek. Daha sonra okula giderek istenen evrakı okula teslim edecek ve sisteme girdiği bilgilerin doğruluğunu kabul eden bir beyanname imzalayacak.

Bölge dışı okula gitmek yasak
Milli Eğitim Bakanlığı, okulu evinden uzak olan öğrencileri de göz önüne alarak kar tatilinin uzatılması, okul yolunda yaşanan kazalarda öğrencilerin yaşamlarını yitirmesi gibi olumsuz nedenleri dikkate alarak, servis sorununu da çözüm için ele aldı0. Çelik, velilerin çocuklarını en iyi okula gönderme yarışına girdikleri için evlerinden uzak okullara servisle gönderdiklerini belirterek, "İlköğretim Genel Müdürlüğümüz bütün okulları aynı standartlara ulaştırmak için çalışmalar başlattı. Aileler, bu havada servislere güvenemiyor, çocuklarını okula yollayamıyor gibi kaygıları 'her öğrenciyi yaşadığı bölgedeki okulda okumaya zorlayan' yeni formülle ortadan kalkacak" diye konuştu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber