Yalnız yaşlılara 'panik butonu' dağıtılacak

Türkiye'deki 5.7 milyon yaşlı içinde evde yalnız yaşayanlara "panik butonu" dağıtılacak.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ağustos 2013 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalnız yaşlılara 'panik butonu' dağıtılacak

Çağrıyı alan merkez ihtiyaca göre önce yaşlının yakınını uyaracak, gerekirse acil sağlık probleminde eve ambulans gönderecek. Psikolojik destek de bu merkezle sağlanacak

Hükümet, Türkiye'deki 5.7 milyon yaşlı vatandaşı dört duvar arasından kurtaracak bir dizi yeni düzenlemeyi hayata geçiriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili kurumlarla ortak yaptığı paket çalışma ile yalnız olan tüm yaşlılara anında yardım isteyebileceği panik butonları dağıtılacak. Doğrudan bir merkeze bağlı olacak butonlarla, yaşlı evinde biten ekmeğini bile merkeze haber verebilecek. Merkez yaşlıya en yakın komşusunu durumdan haberdar ederek, sıkıntılarını çözecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yaşlılar için hazırlanan eylem planı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yerel Yönetimler, RTÜK, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Sivil Toplum Örgütleri, Üniversiteler, Maliye Bakanlığı ve BDDK ile yürütülecek. Yaşlılar için yapılacak düzenlemeler arasında en çarpıcı olanı yaşlı vatandaşların ilk defa "esnek çalışma" sistemiyle hayatın içerisinde tutulması olacak. Çalışmak isteyen bütün yaşlılar için istihdam imkânları oluşturmak için "emekliliğe kademeli geçiş" ve yarı zamanlı işe gidip geleceği "esnek çalışma" uygulaması getirilecek. Yaşlanma Ulusal Eylem Planı ismi verilen ve önümüzdeki yıldan itibaren peyder pey hayata geçirilmesi planlanan düzenlemelerden dikkat çekici başlıklar şöyle:

YALNIZA PANİK BUTONU: Evinde yaşayan ve günün büyük bölümü yalnız olan yaşlılara, "panik butonları" dağıtılacak. Yaşlı tek tuşa basarak butondan acil çağrı merkezine bağlanabilecek. Buton dağıtılan yaşlının öncesinde en yakın komşusu, akrabası gibi bilgileri çağrı merkezi tarafından kayda alınacak. Çağrı merkezi ciddi sağlık problemlerinde eve ambulans yönlendirilmesi, yakınlarına haber verilmesi de dahil tüm acil müdahaleleri gerçekleştirecek. Bunun yanı sıra yaşlılara psikilojik destek de bu merkez ile sağlanacak. Evinde ekmeği biten ve dışarı çıkma imkanı olmayan bir yaşlı da tek tuşla merkeze bu derdini iletebilecek. Merkez, yaşlının en yakınındaki kişiye ulaşarak ihtiyacı aktaracak.

DEVLET DESTEĞİ: İlk kez SABAH'ın 25 Mart tarihinde manşetten duyurduğu "yakınına evde bakana sigorta" uygulaması yeni planla hayata geçirilecek. Bakıma muhtaç durumdaki yaşlısını yalnız bırakmayan, ev ortamında bakımını sağlayan vatandaş sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden devlet eliyle desteklenecek. Bu kişilere bakım konusunda eğitim ve danışmanlık hizmeti de verilecek.

'YAŞLIYA ŞİDDET' YASASI: Yaşlılara karşı her türlü ihmal, istismar ve şiddetin ortadan kaldırılması amacı ile yasal düzenlemeler hayata geçirilecek.

YAŞLI VERİ TABANI: Yaşlılık döneminin ve sayılarının izlenebilmesi için "Aile Bilgi Sistemi" içinde Yaşlı Veri Tabanı oluşturulacak.

YAŞLANMA ENSTİTÜSÜ: AK Parti'nin 2023 hedeflerinden olan Türkiye'nin ilk "Ulusal Yaşlanma Enstitüsü" kurulacak. Enstitü, yaşlının otorite, bilge, üretken özelliklerinin toplum tarafından tanınmasının sağlanması amacı ile hizmet verecek.

GENÇLERLE İLETİŞİME DESTEK

Yaşlılara yönelik gerçekleştirilecek diğer uygulamalar ise şöyle

Yaşlıların gençlerle bir araya gelerek deneyimlerini anlatmasını sağlayacak platformlar kurulacak.

Ruh sağlığı yerinde olmayan, bulaşıcı hastalığı olan veya şiddet mağduru olan yaşlıların bakımlarının yapılabilmesi için hastanelerle bağlantılı yeni kuruluşlar oluşturulacak. nKırsalda yaşlılara yönelik periyodik sağlık taramaları yapılacak.

TOKİ ile birlikte geniş ailelerin birlikte kalmasına olanak verecek yeni konutlar inşa edilecek.

İl, ilçe ve köylerde yaşlı meclisleri oluşturulacak.

Milli parklar, müzeler, tiyatro ve opera faaliyetlerinden yaşlıların yararlandırılması özendirilecek.

ABD'LİLER 120 YIL YAŞAMAK İSTEMİYOR

PEW Araştırma Merkezi'nin yaptığı kamuoyu araştırması, ABD'lilerin yüzde 56'sının, 120 yaşına kadar yaşamalarını sağlayacak bir tedaviyi istemediklerini gösterdi. Araştırma, çok az Amerikalının, yaşlanmayı yavaşlatacak bir tedavinin 2050'ye kadar hayata geçirilmesini beklediğini, büyük bölümünün, yaşam süresinin uzatan tedaviden ziyade kansere daha iyi çözümler sunacak tıbbi gelişmeler beklentisi içinde olduklarını ortaya koydu. Amerikalıların yüzde 51'i, 120 yaşına kadar veya daha fazla yaşamanın, toplum için kötü olacağı görüşünü paylaşırken, bu kişilerin doğal kaynakların azalmasından endişe ettiği ve bu tür tedavilere herkesten çok sadece zenginlerin ulaşabileceğini düşündüğü görüldü. Çoğu Amerikalı için 79 ile 100 yaş arasında yaşamak idealken, cevapların ortalaması 90 yaşı gösteriyor. ABD'de kadınlar ortalama 81'e, erkekler ise 76.2'ye kadar yaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber