Mahkemeyi tehdit eden sanıklara iyi hal indirimi yok

Asrın davası Ergenekon’da kararını açıklayan mahkeme, 275 sanıktan 245’ine 2 bin 690 yıl ceza verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2013 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Albay Dursun Çiçek, avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 19 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm oldu. Ancak bu isimlerden Başbuğ, Iğsız, Tolon'un da aralarında bulunduğu 9 ismin cezası duruşmalardaki iyi halleri sebebiyle müebbet hapse çevrildi. Mahkeme ayrıca 175 sanığın cezalarını, duruşma sırasında mahkemenin saygınlığına gölge düşürecek bir harekette bulunmamalarından dolayı düşürdü.

Mafya lideri Sedat Peker'in 12, emekli Tuğamiral Alaettin Sevim'in 12, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün 16 yıl 9 ay, eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in 9 yıllık cezaları üzerinden 1/6 oranında indirim yaptı. 59 sanık toplam 1.216 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Şayet sanıklar duruşmalarda hakimlere yönelik hakaret ve tehdit içeren beyanlarda bulunmasalardı 202 yıl 4 ay daha az hapis yatacaktı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilen Durmuş Ali Özoğlu, 26 Aralık 2009'da duruşmada Ergenekon davasının 4 aşaması bulunduğunu, son aşamada hâkim ve savcılara suikast düzenleneceğini belirterek mahkemeyi tehdit etmişti. Mahkemeye karşı bir başka hakaret ise 26 Şubat 2012 günü yapılan duruşmada İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten geldi. Heyete yönelik ağır hakaretlerde bulunan Perinçek, “Hesaplaşmaya gelindiğinde bu tertipte rol alan ve yasaları çiğneyen hâkimler ve savcılar Türk yargısının karşısına oturtulur. Ayağımıza kapansanız kimse sizi affetmeyecektir. Suçlarınız büyüktür. Bu adaletsizlikleri yapanların gecelerinin korku içinde geçtiğini çok iyi biliyorum. Sizde biraz hâkim onuru olması gerekmez mi? Ayarlanmış olmayı kabul ediyor musunuz? Sizi ayarladılar mı? Sizin yerinize 3 çoban oturtun, 2 gün sonra fasa fiso der.” şeklinde konuşmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber