'I love you' virüsüne dikkat

Haber Giriş : 14 Şubat 2006 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yılların en büyük buluşlarından biri şüphesiz ki internet. Dünyanın en büyük kütüphanesi, en iyi araştırma kaynağı, haberin, bilimin, astrolojinin, magazinin yani başka bir deyişle zamanın en önemli değerli olduğu günümüz dünyasında hayattan haberdar olmanın en kısa yolu internet artık.

Her güzel şey gibi internet de suistimale fazlasıyla açık. Yıllarca uğraşarak yazdığınız bir kitap, üzerine titrediğiniz bir tez, en güzel duygularla yazılan bir şiir veya şirketinize ait çok önemli bilgiler bir anda silinebilir bilgisayarınızdan. Siz farkında bile olmadan en gizli dosyalarınız yani mahreminiz başkaları tarafından görüntülenebilir. Bu gibi kötü sonuçlara sebep olabilen virüsler bilgisayarlarımıza en çok e-mail yoluyla ulaşıyor.

Bilgisayar korsanları ilk başta cinsellik içerikli e-mail'ler atarak yaymaya çalışıyorlardı bu virüsleri, başarılı da oldular ama yetinmediler. Sonra çok daha farklı bir yoldan ulaşmaya başladılar dünyaya. Posta kutunuza gelen ve hiç okumadan sildiğiniz e-mail'lere dikkat ederseniz, size ?I Love You!? diyen ne kadar çok e-mail olduğunu görebilirsiniz.

Son zamanlarda yaşanan büyük siber faciaların ardından tüm dünyanın bilgisayar virüsleri konusunda iyice bilinçlenmesine rağmen ?I Love You!? virüsünün hala bu kadar büyük zararlar vermesi, bildiği tek ingilizce cümle ?I Love You!? olan binlerce kişinin bilgisayarına bu virüsün bulaşması bence gerçekten dikkate değer bir konu. Çünkü çok sinsice bir yol izliyor bilgisayar korsanları. ?Seni Seviyorum!? diyerek kandırıyorlar milyonlarca kişiyi.

Bizleri dolandırmak isteyen bilgisayar korsanlarının taktikleri arasında hileli Sevgililer Günü e-kartları göndermek ve sahte çöpçatan sitelerine yönlendirmek gibi yöntemler de bulunuyor. Bu e-kartlar virüs ve spware barındırabileceği gibi, bu mesajlar ''phishing'' (e-posta yoluyla sahtekarlık) için de kullanılabiliyor. Yani haberiniz bile olmadan sizden de başkalarına ?I Love You!? e-kartları gidiyor. Ayrıca banka ve kredi kartı ayrıntılarınızı alabilmek için size sahte link'ler ile de tuzaklar kuruluyor bu e-postalarda.

Sonuç olarak aşk-internet-virüs üçgeninden oluşan yazımızı toparlarsak;

- Kimden geldiği belli olmayan e-mail'lerdeki dosyaları bize ?I Love You!? dese dahi açmayalım.
- ?I Love You !? ile gelen ?virüsü? dahi hiç düşünmeden açan insanlardan olmamak için hayatımızdaki değerlere, önceliklere ve amaçlara bir göz atalım.

M. Sait BİLGİN
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber