Koroner kalp hastalığının en önemli hazırlayıcı faktörlerinden biri olan sigara, yararlı kolesterol olan HDL'yi azaltıp, zararlı kolesterol LDL'yi artırıyor. Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez bu durumu şöyle anlattı: “Koroner kalp hastalığının şiddeti ve geçirilen yaşamı tehdit edici enfarktüs de bir gün içinde tüketilen sigara sayısıyla doğru orantılı. Günde yalnızca 1 ila 4 adet sigara içimi koroner kalp hastalığı riskini 2, 5-14 adet sigara ise 3 kat artırır.
SİGARA İÇENLERE RİSK VAR
Sigara, kalp ameliyatları sonrası iyileşme süresini de uzatarak, ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açar.” Sönmez'in önerileri ise şöyle: Sigara içen hastalar ameliyat öncesi 1 ila 3 haftalık programlarla ameliyata hazırlanıyor. Hastalara ameliyattan önce bronşlarını genişletici ve balgam söktürücü uygulanıyor. Sigara içen hastalar ameliyat sırasında ve sonrasında ciddi akciğer sorunları yaşama riski altında olduğundan, bu konuda hasta yakınlarına bilgi veriliyor.
AMELİYATIN ARDINDAN SİGARA
Ameliyat sabahı sigara içecek kadar tiryaki hastalar bulunuyor. Ameliyat sonrası oluşabilen akciğer enfeksiyonu yoğun bakım sürecini uzatabilir ve hayati komplikasyonlar yaşanabilir. Günde bir, iki paket sigara içen hastanın sigara içmeyen hastaya göre yoğun bakımda kalma süresi 3 kat artıyor. Sigara içmeyen hastanın yoğun bakımda süresi 1 gece, içenin ise tahmin edilemeyecek kadar uzun. Sigaranın kadınlarda yarattığı sorunlar, erkeklere göre fazla. Çünkü sigara östrojen hormonunu parçalama özelliğine sahip. Bu da kadınların erken menopoz yaşama ve daha ağır kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Kadınların damar yapıları erkeklere göre ince ve bacak damarları varisli. Buna bağlı olarak da sigara içen kadınlar erkeklere göre daha fazla damar sorunu yaşamaktadır.