Puanlama sistemi konusunda, sınav başvuru kılavuzları ile soru kitapçıkları arasında tespit edilen çelişki nedeniyle, Sözleşmeli Sağlık Personeli Sınavı'nın iptali edilmesi gündeme geldi.

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Puanlama sistemi konusunda, sınav başvuru kılavuzları ile soru kitapçıkları arasında tespit edilen çelişki nedeniyle, Sözleşmeli Sağlık Personeli Sınavı'nın iptali edilmesi gündeme geldi.

Sözleşmeli Sağlık Personeli Sınavı'nda yaşanan klavuz tartışması büyüyor. Sınav başvuru klavuzları ile soru kitapçıkları arasındaki çelişki sınavın iptalini gündeme getirdi. Olayın hukuki sonuçlarını Yeni Şafak'a değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Semih Güner, "Eğer bu durum bir ihalede yaşansaydı, ihale iptal edilirdi. Aynı şey sınav için de geçerli" dedi.

Kitapçıktaki yanlış ibare

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı "Sözleşmeli Sağlık Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı"nda yaşanan klavuz karmaşası sınav sonuçlarını tartışmalı hale getirdi.

11 bin 225 sözleşmeli sağlık personelinin atanacağı görev yerini belirleyecek olan sınava yaklaşık 84 bin aday girdi. Ancak adayları sınav salonlarında büyük bir sürpriz bekliyordu. Salon gözetmenleri tarafından dağıtılan soru kitapçıklarını ellerine alan adaylar, puanlama sistemi konusundaki ibarenin, başvuru klavuzlarında yer alan ifadeler ile çeliştiğini gördü. Başvuru kılavuzlarında 3 yanlış cevabın 1 doğru cevabı götüreceği yönünde açıklama yapılırken, soru kitapçıklarında "Yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır" şeklinde bir ibare bulunuyordu.

Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, soru kitapçıklarında, puanlama sistemine ilişkin "yanlış" bir ibarenin bulunduğunu kabul etti. Bu yanlışın soru kitapçıklarının basımından sonra farkedildiğini söyleyen Ekinci, sınav öncesinde bütün sınav salonlarında gerekli uyarıların yapıldığını belirtti. Ekinci, "Birkısım kitapçıklarda yanlış bir ibare vardı. Ama salon görevlilerini uyardık. Sınav gözetmenleri soru kitapçığındaki ifadenin değil, başvuru klavuzundaki '3 yanlış 1 doğruyu götürür' ifadesinin doğru olduğu uyarısını yaptı" diye konuştu.

Adaylar itiraz ediyor

Ancak sınava giren bazı adaylar kendilerine bu yönde bir uyarının yapılmadığını belirtti. Sınava Balıkesir Mehmetçik İlköğretim Okulu'nda giren Bilal Kurter, "Kitapçıkların üstünde 'Yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır' şeklinde bir ibare vardı. Bize salondaki gözetmen 'Boş soru bırakmayın' dedi. Biz de bütün soruları işaretledik" diye konuştu. Kurter, kendisiyle aynı durumda olan birçok arkadaşının da hukuki yoldan hakkını aramaya hazırlandığını da söyledi.

Sınav iptal edilmeli

Ankara Barosu Başkanı Semih Güner ise sınav klavuzlarındaki bu hatanın başarıyı doğrudan etkileyen nitelikte olduğuna dikkat çekti. Olayın hukuki sonuçlarını Yeni Şafak'a değerlendiren Güner, "Eğer bu durum bir ihalede yaşansaydı, ihale iptal edilirdi. Aynı şey sınav için de geçerli. Sınava girenler yanıltılmış oluyor. Sınav koşullarında başarıyı doğrudan etkileyen bir değişiklik yapılıyor ve işlemde sakatlık oluşuyor" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber