(1) Danıştay'ın Harcırah Kararı Neden Önemlidir

Danıştay İkinci Dairesinin 23/12/2005 tarihli kararına, "tarihi karar" demiştik. Zira Danıştay, bugüne kadar belirsizlik içeren ve sitemizin yorumlarıyla bir ölçüde yumuşayan zamanaşımı sorununu, ayrıntılı bir gerekçe ile çözümlemiştir. Bugüne kadar yaşanana sorun ile Danıştay 2. Dairesinin, 2004/7942 sayılı Esas No ve 2005/4792 sayılı karar no ile çözüme kavuşturduğu hususu görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Şubat 2006 05:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAKSIZ UYGULAMAYA HER ZAMAN DAVA AÇILAMAZ

Kurulduğumuz ilk günden bu yana, bir idari işleme dava açabilmek için, zaman aşımı süresinin geçirilmemesi gerektiğini vurguladık. Memur, haksız kaldığı bir işleme her zaman değil, süresi 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanununda tespit edilen gün içerisinde, başvurmak zorundadır.

İLGİLİ KANUN NE DİYOR?

Süreleri düzenleyen 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 7 ve 10'ncu madderinde şu hüküm yer almaktadır:

"Dava açma süresi:
Madde 7 ?
1. Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.
2. Bu süreler;
a) İdari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı,..
tarihi izleyen günden başlar."

"İdari makamların sükutu:
Madde 10- 1. İlgililer, haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilirler.
2. Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler."

MADDELER NE SÖYLÜYOR?

Maddeler, idari işlemler için dava açma süresinin 60 gün olduğunu, memurların dava açmadan önce idareye başvurarak hakkın tesisini isteyebileceklerini, idarenin bu başvuruya olumsuz yanıt vermesi halinde, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde; idarenin hiç cevap verilmemesi halinde ise başvurunun yapıldığı tarihten sonraki 60. günün sonunda başvurunun reddedilmiş sayılacağı ve bu 60. günün bitttiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde konusuna göre idare mahkemesinde veya Danıştay'da dava açılabileceğini belirtmektedir.

BUGÜNE KADARKİ SORUN NEYDİ VE DANIŞTAY NEYİ ÇÖZÜMLEDİ?

Dava açma süreleri yukarıdaki maddelerde belirtilmiştir. Bu süre idari işlemin tesisinden itibaren (idareye başvuru yapılmamış ise) 60 gündür. Bu sürenin geçirilerek dava açılması halinde, açılan davalar idare mahkemelerince süre yönünden reddedilmektedir.

İşte Danıştay 2. Dairesi bu konuyu çözümlemiş ve harcırah konusunda idare yapılacak başvuruyu, 60 günlük sınırlamanın dışına çıkarmıştır. Buna göre memur, 2002 yılında dahi harcırah almamış olsada, şuan idaresine başvurabilir. Ancak, idare bu Danıştay kararına uymak zorunda olmadığından bu başvuruya olumsuz yanıt verebilir. Bu halde 60 gün içerisinde, Danıştay 2. Dairesinin 23.12.2005 tarihli kararını ekinde bulunduran bir dava dilekçesi ile idare mahkemesinde dava açması gerekmektedir. İdare mahkemelerinin Danıştay'ın bu yeni kararı çerçevesinde davaları olumlu sonuçlandırabileceğini düşünüyoruz.

Danıştay'ın 23.12.2005 tarihli kararını görmek için tıklayın.

Dava için hangi idareye başvurulmalıdır veya dava nerede açılmalıdır? Bu konuya ilişkin 20/12/2005 tarihli dosyamızı görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber