Kansere karşı doğal silahlar

Çevre kirliliği, sigara, stres, kimyasallar, alkol ve yoğun güneş ışınları gibi birçok sebep yüzünden tetiklenen kansere karşı doğadan destek alarak savaşabilirsiniz. Ünlü kanser uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, savaşçı besinleri anlattı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ağustos 2013 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kansere karşı doğal silahlar

Hastalıkları tetikleyen zararlı etkenlere karşı en güçlü silah da doğadan ve bilinçli beslenmeden geliyor. Emsey Hospital'dan Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, antioksidan besinlerin vücudumuzda yaşanan tahribatı önleyerek, zararlı etkileri ortadan kaldırarak, bağışıklık sistemimiz üzerinde olumlu etkileri olacağına dikkat çekiyor.

Topuz, “Bizi koruyacak olan antioksidanların tüketilmesi, insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip. Serbest radikaller; çevre kirliliği, sigara dumanı, stres, kimyasal maddeler, alkol ve yoğun güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenlerle çoğalma eğilimi göstermesine rağmen, antioksidan ağırlıklı beslenerek bu etkileri en aza indirgeyebiliriz” diyor.

UMUT VEREN ARAŞTIRMA

Son olarak deri kanseri hastası 1300 kişinin incelendiği bir araştırmanın tıp dünyasında büyük yankı uyandırdığını belirten Topuz, “Normal bir diyete, basit bir besin desteği verilerek deri kanserinin engellenebileceğini gösteren bu önemli sonuç, antioksidanların insan sağlığı için önemini bir kez daha ortaya koyuyor” şeklinde konuşuyor.

Moral yüksekse hastalık geriliyor

Pozitif bir zihin gücüne sahip olmanın, kanseri yenmede veya oluşmasını engellemede altın kurallardan biri olduğunu belirten Prof. Topuz, iyimser ve mutlu zihin faaliyetlerinin önemini vurguluyor. Topuz'a göre, iyimserliği öğrenmek, daha mutlu ve hastalıktan uzak yaşam sürdürülebilmesi için; pozitif düşünmek, kendinizle konuşmak ve doğru sorular sormak gerekiyor. Bir de ulaşabilir hedefler koymayı öğrenmek…

SEBZE VE MEYVELER DOĞAL İLAÇ DEPOSU

Prof. Dr. Erkan Topuz, kansere karşı şu antioksidanların tüketilmesini öneriyor:

- A vitamini ve karotenoid içeren besinler; havuç, kabak, brokoli, tatlı patates, domates, kara lahana, kavun, şeftali, kayısı gibi açık renkli sebze ve meyveler.

- Selenyum bakımından zengin besinler; balık ve deniz kabukluları, kırmızı et, tahıl, yumurta, tavuk, sarımsak.

- C vitamini içeren besinler; turunçgiller ve narenciyeler, brokoli, yeşilbiber, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates.

- E vitamini bakımından zengin besinler; fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar.

- Folik asitçe zengin besinler; ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

- Yeşil bitkilerin pigmentinin bir türü olan klorofil de, alkol tüketiminin verdiği hücre hasarlarını ve serbest radikallerin etkilerini giderme konusunda etkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber