KESK'in 'toplu sözleşme' yürüyüşünde polis müdahalesi

Toplu sözleşmeyi protesto etmek için AŞTİ önünde toplanan KESK üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakalığına yürüdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2013 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KESK'in 'toplu sözleşme' yürüyüşünde polis müdahalesi

Hükümet ile memurlar arasında imzalanan toplu sözleşmeyi protesto etmek için AŞTİ önünde toplanan KESK üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakalığına yürüdü.

İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Trabzon'dan Ankara'ya ulaşan yürüyüş kolları, öğle saatlerinde AŞTİ önünde toplanmaya başladı.

Kortej halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakalığına yürümeye başlayan grup, "hükümet zammını al başına çal", "devlete güdümlü sendikaya hayır" ve "her yer taksim her yer direniş" slonganlar attı.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de yaptığı açıklamada, hükümeti yüzde 22 refah kaybı olan emekçilerin ücretlerine yüzde 3 ile yüzde 7 aralığında artışı yeterli gördüğü söyledi.

4/C'lilerin ve ataması yapılmayan binlerce genç öğretmenin taleplerinin karşılık bulmadığını ifade eden Özgen, şöyle konuştu:

"Açlık sınırının altında, asgari ücretle taşeron olarak istihdam edilen yüz binlerce işçinin, başta can güvenliği olmak üzere tüm birikmiş sorunları masada gündeme dahi getirilmedi.

Emeğimizin ve alınterimizin karşılığı olan haklarımızın gasp edilmesine görülmemiş bir istek ve acelecilikle ortaklık eden Memur-Sen, yangından mal kaçırırcasına imza attığı sözleşmede hükümetin brüt 175 liralık zammına evet diyerek, hükümetin ilk teklifinin bile altında bir zammı kabul etti.

Bu sayede yaklaşık 2 milyon kamu emekçisi, Memur-Sen aracılığıyla hükümetin ilk teklif ettiği 3+3 sefalet artışının bile altında bir zam oranı ile yaşamaya mahkum edildi."

Yetkili sendikaları Kültür Sanat Sen'in Hakem Kurulu'na başvurmasına rağmen işkolu taleplerinin değerlendirilmediğini dile getiren Özgen, Hakem Kurulu'nun bir kez daha hükümetin önerileri çerçevesinde karar alarak haklarını bir kez daha gasp ettiği iddiasında bulundu.

Özgen, "Sadece temsil ettiğimiz kamu emekçileri için değil, bu ülkenin eğitim ve sağlık gibi kamusal hizmet hakları ellerinden alınmış milyonlar için hesap sormaya geldik" dedi.

Açıklamanın ardından Bakanlık önünde yarım saat oturma eyleminde bulunan grup, Kızılay'a doğru yürümek istedi. Bosna-Hersek Caddesi'nin Milli Kütüphane tarafında TOMA ve çevik kuvvetlerle barikat kuran Emniyet güçleri, grubun Kızılay'a yürüyüşüne izin vermedi. Bunun üzerine grup oturma eylemine başladı.

Emniyet güçleri, eylemin yasal olmadığı ve müdahalede bulunacağı uyarısında bulundu. Gruptakiler, uyarı üzerine Bahçelievler'deki ara sokaklara dağıldı. Çevik kuvvet ekipleri, dağılan grupların tekrar toplanmasına karşı sokaklarda izlemeyi sürdürdü.

KESK üyeleri tazyikli su ve biber gazı ile dağıtıldı

Ankara'da polis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önündeki barikatı aşıp basın açıklaması yaptıktan sonra Kızılay'a yürümek isteyen KESK üyelerini, tazyikli su ve biber gazı ile dağıttı.

Toplu sözleşme sonuçlarını protesto etmek üzere Türkiye'nin değişik illerinden Ankara'ya gelen KESK üyeleri, AŞTİ önünde toplandıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürüyerek basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polisin barikatı ile karşılaşan kalabalık engeli aşmak için polis ekipleri ile tartıştı. Zorla barikatı geçen kalabalık basın açıklaması sonrası sonrasında bu kez de Kızılay'daki Güvenpark'a 'forum' adını verdikleri eylem için yürümek istedi. Yine çevik kuvvet personelinin engeli ile karşılaşan kalabalık yürümekte ısrar etti. Bunun üzerine Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'ndan (TOMA) önce su sıkıldı ardından da biber gazi ile grup dağıtıldı.

Polis ekipleri, sendikacıların bölgeden uzaklaşması için tedbirlerini sürdürüyor

Çevik Kuvvet'ten kaçarken TOMA'ya yakalandılar

Ankara'da Kızılay'a yürümek isteyen ve polisin müdahalesinden kaçarak ara sokaklardan Güvenpark'a ulaşmak isteyen KESK üyeleri, TOMA araçlarının tazyikli suyla müdahalesiyle dağıtıldı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden 4 gün önce hareket eden ve 'İnsanca yaşam, güvenceli gelecek, eşit, özgür ve demokratik Türkiye için yürüyoruz' sloganıyla yola çıkan KESK üyeleri, Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) önünde bir araya geldi. Burada kortej oluşturan grup üyeleri sloganlar eşliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürüdü. Yürüyüş güzergahında güvenlik önlemi alan polis, grubu bakanlık yakınında durdurdu. Barikatın açılmasını isteyen grup ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik barikatın açılmasıyla son buldu.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesini eleştirdi. Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan sendika üyeleri, buradan Kızılay'a hareket etti.

GRUP KIZILAY'A YÜRÜYOR GİBİ YAPIP HIZLA GERİ DÖNDÜ

Bakanlığın bulunduğu sokaktan çıkan grubun önü Bosna Hersek Caddesi üzerinde Çevik Kuvvet ekipleri tarafından ikinci kez kesildi. Barikatın kaldırılmaması üzerine grup, polisin üzerine yürüdü. Son anda geri dönen grup, müdahale için bekleyen polis ekiplerini şaşırttı. Göstericiler koşarak buradan Emek Mahallesi ara sokaklara yürüdü. Hızla ilerleyen grup daha sonra Konya yoluna çıkıp, yolun iki şeridini trafiğe kapattı.

GÖSTERİCİLERİ DURDURAN POLİSTEN TOMALI MÜDAHALE

Uzun süre polisi peşinden koşturan göstericiler Celal Bayar Bulvarı üzerinde durduruldu. Polisi görünce ilerlemeyen ve bekleyen KESK üyelerine önce Toplumsal Olayları Müdahale Aracı (TOMA) araçlarından tazyikli su ile müdahale edildi. Geri çekilen gruba daha sonra biber gazıyla müdahale edildi. Gazdan ve tazyikli sudan korunmak isteyen bazı eylemcilerin yürüyüş için kullandıkları Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) ait ses yayın aracının arkasına gizlendiği görüldü. Gazdan etkilenen bazı eylemcilerin ise yeşil alana uzanması dikkat çekti. Yapılan müdahalenin ardından polisle anlaşan grup, dağıldı.

AA-CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber