YÖK'e göre İslami rejim yemini var!

Haber Giriş : 18 Şubat 2006 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili İsa Eşme Reuters'a konuştu.

Eşme, AK Parti hükümetine, verdiği siyasi mesajlarla eleştirilerde bulundu. Eşme, "laikliğin elden gideceği yolunda bir kaygıları bulunmadığını" söyleyerek, "Ama böyle bir kaygımız yok diye de elimiz kolumuz bağlı duramayız. Laik düşünceyi tehlikeye atabilecek her şeyi kamuoyuna duyurmak durumundayız." dedi. Laiklik konusunda halka güvendiklerini ifade eden Eşme, iktidara hiç güvenmediklerini belirtti. AK Parti'nin son dönemde toplumun duyarlı olduğu laiklik konusunda hatalar yapmaya başladığını iddia eden İsa Eşme, Türk halkının AK Parti'ye laik düzeni değiştirmesi için değil ekonomiyi düzeltmesi için oy verdiğini ileri sürdü. Eşme, halkın genellikle dindar olduğunu, ancak buna karşılık laikliğe de sahip çıktığını savundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye için bir dönüm noktası olacağını öne süren YÖK Başkan Vekili, kaygılarını şu şekilde dile getirdi: "İktidardakiler İslami bir rejimi yerleştirecekleri konusunda yemin etmiş kişilerdir. O nedenle biz buna biraz kaygıyla bakıyoruz. Demokratik yöntemle gelmişlerdir; ama oy kullanan 100 kişiden 34'ünün, tüm seçmenlerin de ancak yüzde 25'inin oyunu almışlardır. Türkiye'deki seçim sistemi onları iktidar yapmıştır."

Eşme, AİHM kararının ardından kendileri açısından türban sorununun tamamen bittiğini vurguladı. Eşme, YÖK'ün üniversiteler üzerindeki "müdahaleci" yapısı konusundaki eleştirilere de itiraz etmediğini belirterek, "YÖK bugünkü yapısıyla bana göre de çok müdahaleci. YÖK yapısı altında çok fazla merkeziyetçilik var ve bu da dinamizmin azalmasına neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Eşme, Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel araştırmalardan uzak oldukları ve dünya sıralamalarına giremedikleri yolundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de, en çok araştırmacının bulunduğu ABD'de araştırma için kişi başına 900 dolar harcanırken Türkiye'de yalnızca 75 cent harcandığına dikkat çekti. Eşme, AK Parti hükümetinin 2003 yılında araştırmaya ayrılan 110 trilyon liralık paya el koyduğunu iddia etti.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber