Uzmanlardan dispepsi hastalığı uyarısı

Elazığ Medical Park Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Saim Berçin, çağın hastalığı olarak adlandırılan dispepsi hastalığı hakkında vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ağustos 2013 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Uzmanlardan dispepsi hastalığı uyarısı

Dispepsi hastalığının bazen hazımsızlık olarak adlandırıldığını ve üst karın bölgesinde rahatsızlık ve ağrı, yemek yedikten bir müddet sonra rahatsız edici bir doluluk hissi, şişkinlik, midede gaz, geğirme ve gıda veya asidin kusarak çıkarılması gibi birçok belirtisinin olduğunu dile getiren Op. Dr. Saim Berçin, ülkemizde de bu hastalığın toplumdaki bireylerin yüzde 25 ile 30'unda görüldüğünü söyledi. Dispepsi hastalığının bütün dünyada yaygın olarak görünen bir hastalık olduğunu dile getiren Op. Dr. Berçin, hastalığın iki türlü ortaya çıktığını söyledi. Op. Dr. Berçin, "Ülser ya da reflü gibi organik bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan dispepsi var. Nonülser dispepsi dediğimiz fonksiyonel dispepsiler var, bunlar daha sık görülmektedirler. Dispepside hastalarda bir şişkinlik, hazımsızlık, karında, midede gaz oluşumu, karında yanma, kasılmalar ortaya çıkmaktadır. Yenilen gıda miktarından kaynaklanan problemler, yani gıdanın fazla alınması yemeklerin fazla yenilmesi ya da gıda içeriğine yenilen yemeklerin içeriğine bağlı olarak midede oluşan aşırı bir duyarlılıkdan kaynaklanan bir hastalık türüdür. Yine hastanın kişilerin pisikososyal sıkıntıları endosyonel durumları dispepsiyi arttırabilmektedir. Biz özellikle 40 yaşından sonra başlayan beraberinde kansızlığın olduğu ilaçlara cevabın olmadığı kilo kaybının olduğu ve dispepsi olan hastaların kendi ailelerinde mide ve yemek borusu gibi kanserlerde varsa onların mutlaka hekime gelmelerini öneriyoruz. Dispepsili hastaların yaklaşık yüzde 80'inde yapılan tedavilerde cevap alınmaktadır" dedi.

Op. Dr. Saim Berçin, bir kısım hastalarda organik patalojilerle de karşılaşıldığını da belirterek bunları da erndoskopi ve diğer ileri tetkiklerde yakalanan lezyonlara göre tedavisinin planlandığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber