İcralık kredi kartlarına 12 taksit

Haber Giriş : 20 Şubat 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Tasarısı'na göre, icralık olanların borçları yeniden yapılandırılarak 12 eşit taksite bölünecek. Tasarıya göre, 31 Aralık 2005 tarihi itibariyle haklarında icra takibi başlatılmış olan kredi kartı borçluları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde kredi kartı veren kuruluşa veya avukatına yazılı olarak başvuracak. Borçlu, borcunu taksitle ödemek istediğini beyan etmesi halinde, düzenlenecek ödeme planını imzalaması ve ilk taksidini de peşin ödemesi şartıyla, icra takip tarihinden itibaren icra takip talebinde belirtilen toplam alacak tutarı olan anapara borcu tamamen tahsil edilinceye kadar yüzde 22 faiz oranı üzerinden hesaplanan borç tutarını; takip, dava masraf ve harçları, vekalet ücretiyle birlikte 12 eşit taksitle ödeme hakkına sahip olacak. Taksitlerden herhangi birinin vadesinde ödenmemesi durumunda, borçluya sağlanan haklar ortadan kalkacak ve düzenlemede belirtilen gecikme faizi üzerinden mevcut icra takibi işlemlerine devam edilecek.

Limitlere sınırlama geliyor
Yeni tasarıya göre, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı limitleri artamayacak. Bir gerçek kişiye, verilecek tüm kredi kartlarının limiti, bir yıl süreyle aylık ortalama gelirinin 2 katını aşamayacak. Kartın limiti; bin YTL'ye kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilecek. Kart sahibinin talebi üzerine, üçüncü kişiler adına asıl karta bağlı ve asıl kart limitini aşmamak kaydı ile ek kredi kartı düzenlenebilecek. Kişinin aylık gelirinin 2 katından fazla limitte kart veren kuruma, 5 bin YTL'den az olmamak üzere, aykırılık oluşturan tutarın yüzde 1'i tutarında ceza verilecek.

Faiz nasıl hesaplanacak?
Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde, kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi uygulanacak. Temerrüt hali de dahil olmak üzere kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak. Akdi faiz oranı, bankacılık sektörünün kredi kartları için 2 önceki ayda uyguladıkları ağırlıklı ortalama faiz oranının yüzde 25 fazlasını geçemeyecek. Gecikme faiz oranı da bankacılık sektörünün 2 önceki ayda, kredi kartları için uyguladığı ortalama gecikme faiz oranının yüzde 25 fazlasını aşamayacak. İki önceki ayda kredi kartlarına uygulanan söz konusu faiz oranları Merkez Bankası'nca açıklanacak. Kredi kartı borçlusuna kefil olandan, bütün yollar denenmeden borcun tahsili talep edilemeyecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber