TBMM'deki intihar, kredi kartı tartışmalarını alevlendirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2006 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kredi kartı borcunu ödeyemediği için intihar eden polis memurunun ölümü dikkatleri TBMM'deki kredi kartı düzenlemelerine çevirdi. Polis memuru toprağa verilirken üzüntülerini dile getiren siyasiler kredi kartı düzenlemesinde değişiklik sinyali verdi.

TOPRAĞA VERİLDİ

TBMM'de dün intihar eden polis memuru Bayram Kafalı, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. TBMM Koruma Müdürlüğü'nde görevli Kafalı'nın, Karşıyaka Mezarlığı Camii'nde, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazına, eşi, çocukları, akrabaları, TBMM Başkanı Bülent Arınç ile ATO Başkanı Sinan Aygün ve mesai arkadaşları katıldı.

Cenaze namazında, Kafalı'nın 11 yaşındaki oğlu Emre'nin de saf tuttuğu görüldü.

TBMM Başkanı Arınç, namazın ardından gazetecilerin sorusu üzerine Kafalı'nın gururlu bir insan olduğunu ve borçları yüzünden intihar ettiği bilgisini aldıklarını söyledi. Arınç, Kafalı'nın ailesi için ne gerekiyorsa yapılacağını kaydetti.

ATO Başkanı Sinan Aygün de "Kafalı'nın babasıyla görüştüğünü, kredi kartı ve tüketici kredisi borçları nedeniyle intihar ettiğini öğrendiğini" söyledi.

"TBMM'de görüşmeye açılacak kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasa tasarısının içinin boş olduğunu" savunan Aygün, şunları kaydetti:

"Bu tasarının hazırlanma sürecini aylardır izliyoruz. Bakın, dün TBMM'de bir polis memuru rahmetli oldu. Aldığım bilgilere göre yasayı yakından takip ediyormuş. Tasarıyı görünce, içi boş bir tasarı olduğunu anladı. Bu tasarı TBMM'ye perşembe günü geliyor. Milletvekillerinin yasayla ilgili verdikleri ilk önerge olumluydu.

Ancak tasarının görüşülmesi sırasında saat 18.00'de ara verildi. Bankacılar bu arada bazı görüşmeler yaptılar. Bankacıların bu görüşmelerin ardından birbirlerini öpüp tebrik ettiklerini gördüm, o an da milletin öpüldüğünü anladım." Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tasarıya bir an önce müdahale etmesini istedi.

DÜZENLEMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK MI?

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin 23 Şubat Perşembe günü ele alınmasının beklendiğini kaydeden Fatsa, "polis memurunun intiharının, düzenlemede değişikliği yol açıp açmayacağı" sorusu üzerine, daha önce gündeme gelen bu konuda hem muhalefet hem de kendi gruplarından farklı görüşlerin ortaya atıldığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak milletvekilleri tarafından verilen yasa tekliflerine işaret eden Fatsa, polis memurunun intiharının üzücü olduğunu, hiçbir şeyin insan hayatından daha önemli olmadığını söyledi.

'Sanki kredi kartları kullananların bir sorumsuzluğu varmış gibi... Hep olay öyle değerlendirildi" diyen Fatsa, oysa bankaların kimsenin geliri, giderine ve talebine bakmadan adrese kart gönderdiğini; bunun, kredi kartı kullanımının keyfiyetine neden olduğunu belirtti.

Fatsa, "Öyle oldu ki kişinin elindeki bütün kredi kartları birbirlerinin kefili oldu. Biriyle ödeyemedi, diğeriyle aldı onu ödedi. İç içe ve arabesk bir şey çıktı. Başı sonu belli olmayan... Kredi kartlarında çok keyfi bir kullanım oldu. Bunu, sadece kullananların sorumluluğuyla açıklamak çok hakkaniyetli olmaz. Bu kadar keyfi olarak kredi kartı dağıtanların da en az onlar kadar sorumluluğu vardır" dedi.

Kredi kartlarıyla ilgili düzenleme Genel Kurul'da görüşülürken, yaşanan sıkıntıları ve beklentileri dile getireceklerine dikkati çeken Fatsa, "Eğer gerekiyorsa bununla ilgili ilaveler yapabilme imkanı vardır. Genel Kurul, buna müsaittir" görüşünü kaydetti.

Bir polis memurunun kredi kartı borcu yüzenden yaşamına son vermesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Fatsa, konuya ilişkin, TBMM İdare Amiri'nden bilgi aldığını kaydetti. Fatsa, "Arkadaşın kredi kartından kaynaklanan bazı sıkıntıları olmuş. Bankadan kullandığı ihtiyaç kredileri olmuş. Doğrulanamamış olsa da sanki tefecilik ilişkisi olduğu gibi haberler de var. Arkadaşın elinde, bu borcunu fazlasıyla ödeyebileceği gayrimenkul imkanları olduğu ifade ediliyor.
Bunun dışında başka gerekçeleri var mı bilemiyorum" diye konuştu.

Fatsa, "Düzenlemede değişiklik yapılması ve kapsamın genişlemesi mümkün olabilir mi?" sorusuna, "Eğer sıkıntıyı giderici, bir takım bazı ilave tedbirler ve imkanlar sağlanması gerekiyorsa bu da görüşülür. Önergelerle değişiklik yapılabilir" karşılığını verdi.

Bir soru üzerine, konuyla ilgili farklı taleplerin komisyonda da dile getirildiğini hatırlatan Fatsa, "Teknik bir konudur. Benim bir teklifim yok. Varılan mutabakatı samimi ve ciddi kabul ederiz. Ama göz ardı edilmiş başka şeyler varsa ilaveler yapılabilir" dedi.

CHP: TASARI DEĞİŞSİN

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, kredi kartı borcu nedeniyle Meclis'te polis memurun intihar etmesinin "ne ilk ne de son olacağını" söyledi.

Kredi kartları nedeniyle birçok ocağın söndüğüne dikkati çeken Koç, bu konuya düzenleme getiren yasa tasarısına değindi. "Tasarı hazırlandığı gibi çıkarsa, bu ocaklar sönmeye devam edecektir" diyen Koç, tasarının görüşmeleri sırasında borçların 24 ay taksitlendirilmesine ilişkin önerge vereceklerini bildirdi.

MHP'DEN DE TEPKİ

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Nacar, "Kredi kartı mağdurlarının derdine çare olmak için daha kaç kişinin intihar etmesi gerekmektedir" dedi.

Mehmet Nacar yaptığı açıklamada, hükümete seslenerek, "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın vergi borcunu silmek, vergi cezalarını affetmek için Meclisi sabahlara kadar çalıştırdınız" dedi.

Nacar, kredi kartı mağdurlarının sorunlarının giderilmesi için "Daha kaç intihar gerektiğini" sorarken, TBMM'deki konuyla ilgili yasa tasarısının da çözüm olamayacağını ileri sürdü. Nacar, "AKP iktidarı mağdur halkın değil vatandaşı soymak isteyen bazı bankların savunuculuğunu yapmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber