Nefret suçları TCK'ya giriyor

Demokratikleşme Paketi ile nefret suçları TCK'ya giriyor. Cinsiyet, etnik köken, din ve siyasî görüş ayırımcılığı yapıp, aşağılayan cezasını ödeyecek.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 26 Ağustos 2013 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nefret suçları TCK'ya giriyor

Birilerinin, inancı, cinsiyeti, etnik kökeni hakkında bir şeyler söylemeden önce artık kırk defa düşünmeniz gerekecek. Zira, nefrete dayalı sözlere ceza geliyor. Bir zihniyet devrimi sayılabilecek düzenleme, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta ilgili bakanlarla yapacağı toplantıda son şekli vereceği ve Eylül'ün ilk haftasında açıklayacağı yeni demokratikleşme paketinde yer alacak. Paket 4 ana başlıkta toplanıyor. AK Partili kurmaylara göre Türkiye'de kendini öteki hisseden 4 grup var. Bu gruplar Kürtler, Aleviler, mütedeyyin kesimler ve gayrimüslimler. Paket hazırlanırken bu kesimlerin talepleri ve sıkıntıları dikkate alındı. Hükümete göre, AK Parti'nin seçim beyannamesinin yanı sıra parti kongresinde açıklanan 63 maddelik yol haritası, akil insanların raporları, BDP'nin talepleri, hatta CHP ve MHP'nin bazı talepleri de pakette yer alacak.

> Pakette, insan hakları ihlallerini giderecek 3 önemli başlık bulunacak. Buna göre nefret suçlarına verilecek cezalar ilk defa TCK'ya girecek. TCK'da nefret suçunun tanımı yapılacak ve ilgili maddelerinde verilecek cezalar belirlenecek.

> Polis ve jandarma, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında kurulacak kurul tarafından denetlenecek. Polis ve jandarmanın yaptıkları işlemlere ilişkin olarak şikayetler bu kurul tarafından incelenerek karar bağlanacak.

> Ayrımcılık iddialarını incelemek ve sonuçlandırmak için Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu oluşturulacak. Ayrımcılık iddiasında bulunan herkes kurula başvurabilecek.

> Ayrımcı uygulamanın etki ve sonuçlarının ağırlığı oranında bin TL'den 500 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulayacak olan kurul, belirlediği ayrımcı uygulamalarla ilgili suç duyurusunda da bulunabilecek.

> Kamu kurum ve kuruluşlarınca ödenecek idari para cezalarının ayrımcı uygulamalardan sorumlu kamu görevlisi ya da görevlilerine rücu edilmesi zorunlu olacak.

> Düzenlemede, “cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, cinsel kimlik, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, sağlık durumu, engellilik, yaş ve benzeri temellere dayalı ayrımcılığın yasaklanmasını” öngörüyor. Yücel

KAYAOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber