Maliye: Vergi müfettişliğinde sorular çalınmadı

Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu, Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık'ın soru önergesini cevapladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ağustos 2013 11:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Maliye: Vergi müfettişliğinde sorular çalınmadı

Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu, Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık'ın soru önergesini cevapladı

Muharrem Işık, Bakan Mehmet Şimşek'in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, vergi müfettiş yardımcılığı mesleğine girdikten sonra yapılan grup belirleme sınavında soruların çalındığı ve sınav kağıtlarının değiştirildiğini iddia etmiş ve bunu yapanların isimlerini, kaç kişi olduklarını, sorumlulur hakkında neden bir işlem uygulanmadığını sormuştu.

Bakan Şimşek imzasıyla Meclise gönderilen cevapta, "sınav sorularının çalındığı veya bazı adayların sınav kağıtlarının sonradan değiştirildiği yönündeki iddiaları kanıtlayacak somut, kesin ve tartışmasız hukuki tespitler bulunmamaktadır" denilmiştir. Şimşek, 4-5 Şubat 2013 tarihinde yapılan vergi Müfettiş Yardımcılığı özel Eğitim Sınavının tekrar edilme gerekçesinin, bu sınav sonuçlarının objektif ve adil bir başarı değerlendirilmesine imkan sağlayacağına yönelik tereddütlerin giderilmesi olduğunu belirtmiştir.

İŞTE MALİYE BAKANLIĞININ CEVABI

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı

Sayı :25767497-
Konu : Yazılı Soru Önergesi
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: 06.08.2013 tarihli ve 31853594-610-2-5353-459 sayılı yazınız.

Erzincan Milletvekili Sayın Muharrem IŞIK tarafından tarafıma tevcih edilen 7/28637 esas numaralı yazılı soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin cevabımız aşağıda yer almaktadır.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı artan etkinliği ile doğru orantılı olarak denetim kapasitesinin nitelik ve nicelik olarak artırılması amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda arka arkaya gerçekleştirilen meslek giriş sınavlarıyla Vergi Müfettiş Yardımcısı alınmaktadır. Şimdiye değin yapılan sınavlarla her bir sınav itibariyle ortalama 400 kişinin alınması hedeflenmiştir. Ancak 2013 yılının Ağustos ve Eylül aylarında yapılması planlanan sınavlarla sırasıyla 2.000 ve 1.500 olmak üzere toplam 3.500 kişinin Vergi Müfettiş Yardımcılığına alınmaları planlanmaktadır. Bu nedenle sınava daha fazla sayıda adayın katılabilmesi ve sınavın özel yarışma sınavı özelliğinden dolayı puan sınırı 75 olarak belirlenmiştir.

178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 29 uncu maddesinin son fıkrası hükmüne göre Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yetki ve yeterlik sınavları ile ilgili düzenlemelerin yönetmelikle yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda hazırlanarak yürürlüğe giren Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği ile meslek giriş sınavlarında başarılı olmak için giriş sınavında asgari 65 puan almış olmak gerekmektedir. Diğer taraftan Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavında başarılı olabilmek için en az 70 puan alınmasının gerekliliğine dair herhangi bir yasa veya yönetmelikte hüküm bulunmamaktadır.

Danıştay 12. Dairesi'nce yürütmesi durdurulan sınavda, puanlarının geçerli olduğu değerlendirilen yalnızca 2012 yılında yapılan KPSS'ye girmiş adayların katılması öngörülmüş idi. Danıştay'ın ilgili dairesinin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı uyarıncâ' 2011 yılında yapılan KPSS'ye girmiş adayların da katılmasına karar;,yerilmiştir. Aday sayısının artmasıyla paralel olarak bu sınavda alınacak Vergi Müfettiş Yardımcısı'sayısı" da artırılmıştır. Diğer taraftan 17 Ağustos 2013 tarihinde yapılacak sınavin başvurularının alındığı tarih itibariyle henüz 2013 yılında yapılan KPSS sonuçları açıklanmadığı için 2013 yılında yapılan KPSS'ye giren adayların başvuruları kabul edilmemiştir. Bu adaylar 7 Eylül 2013 tarihînde yapılacak ve 1.500 Vergi Müfettiş Yardımcısının alınacağı bir başka Vergü Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabileceklerdir.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı denetim kapasitesinin sayısal olarak artırılması amacıyla 2012 yılının ilk aylarından itibaren arka arkaya meslek giriş sınavları açmış ve her biri üç aşamalı özel yarışma sınavı olan bu sınavlara binlerce gencimiz katılmıştır.

Bunun yanı sıra 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Vergi Müfettiş Yardımcılığına atanmış sayılanların yetki ve yeterlik sınavları, hizmet içi eğitimleri ve bu eğitimlere ilişkin sınavlar yapılmıştır.

Vergi Denetim Kurulu, kurulmasının ardından bugüne kadar, yazılı ve sözlü olmak üzere yüze yakın sınav (meslek giriş sınavlarının yazılı ve sözlü bölümleri, yetki sınavları, yeterlik sınavlarının yazılı ve sözlü bölümleri, temel eğitim ve özel eğitim sınavları) gerçekleştirmiştir.

Yapılan giriş sınavlarında başarılı olarak Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atanan adaylar, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Eğitim Merkezinde hazırlayıcı temel eğitimler ile mevzuat eğitimlerine tabi tutulmaktadırlar.

Bu kapsamda yapılan sınavların eğitim konularını kapsayıcılığı, güvenliği, anlaşılırlığı, bilgi düzeyini sağlıklı bir şekilde ölçebilme kapasitesi ile objektif, adil ve isabetli değerlendirmelere esas alınabilirliği sınav komisyonları tarafından her sınav itibariyle sınav sonrasında değerlendirilmektedir. Sayılan hususlara yönelik tereddüt veya eksiklik görülmesi durumunda ise söz konusu sınavlar, yaptırılan detaylı araştırma sonucuna göre de tekrar edilebilmektedir.

Bunun dışında, sınav sorularının önceden çalındığı veya bazı adayların sınav kâğıtlarının sonradan değiştirildiği iddiaları ile ilgili olarak bu iddiaları ortaya koyan somut, kesin ve tartışmasız hukuki tespitler bulunmamaktadır.

Öte yandan 4-5 Şubat 2013 tarihlerinde yapılan Vergi Müfettiş Yardımcılığı Özel Eğitim Sınavının tekrar edilmesinin gerekçesi, bu sınav sonuçlarının objektif ve adil bir başarı değerlendirmesine imkan sağlayacağına yönelik tereddütlerdir.

Bilgi ve gereğini arz ederim.
Maliye Bakanı


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber