'Öğretmene Ucuz Konut' projesinde teslimler gecikti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2006 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Öğretmene Ucuz Konut'' projesi gecikiyor. '' Ankara-Sincan Yenikent'te Ocak ayında konutlarını almayı umut eden öğretmenler, teslim için yaz aylarını bekleyecek.

Alınan bilgiye göre, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) Genel Müdürlüğü için Ankara Sincan-Yenikent'te yaptırdığı 2 bin 788 konutun inşaatı, altyapı yatırımlarındaki sorunlar nedeniyle, öngörülen hızda gidemedi.

İhalesi 932, 896 ve 960 konutluk üç etap halinde yapılan ve geçen yıl Aralık sonu ile bu yıl Ocak ayında tamamlanması öngörülen konutların inşaatları, hala yüzde 66-86 seviyesinde bulunuyor. Konut inşaatlarının tamamlanamamasında, zeminden kaynaklanan problemler yanında bu yıl yaşanan olumsuz hava koşullarının da etkili olduğu belirtiliyor.

Zeminin konut inşaatlarına uygun hale getirilmesi için yaşanan zaman kaybının telafisi için müteahhit firmalara 2 ay ek süre veren TOKİ, hava şartlarındaki olumsuzluğu da dikkate alarak bu süreyi 2 ay daha uzattı.

Geçen yıl Ocak ayında arsalar firmalara teslim edilirken, Mart ayında temel atma töreni düzenlenmişti. Konutların bedellerinin yüzde 25'i peşin alınırken, taksitlerin, konutların tesliminden sonra, bu yıl Ocak ayında başlaması öngörülmüştü.

Ancak, konutların tesliminin gecikmesi üzerine, TOKİ, taksit ödemelerini Nisan ayına kadar erteledi. Konutları alanlar, Nisan ayına kadar taksit ödemeyecek.

Ocak ve Şubat taksitlerini yatıranlar ise Nisan ve Mayıs taksitlerini yatırmayacak.

İLKSAN GENEL MÜDÜRÜ ÇINAR

İLKSAN Genel Müdürü Mustafa Çınar yaptığı açıklamada, konut inşaatlarında bir sorun olmadığını belirtirken, şunları söyledi:

''Aslında yapılan sözleşmelerde, Ocak ayında teslim edileceği yönünde bir hüküm yok. Konutların 14 ayda teslim edilmesi, taksit ödemelerinin ise bu yıl Ocak'ta başlaması öngörülüyor. Ocak'ta yer teslimi yapıldı, normal olarak zaten Mart'ta teslim edilmesi gerekir. Ancak, arazi zeminindeki sorun yüzünden, mevzuata uygun olarak müteahhit firmalara 2 ay ek süre verildi. Kış şartları nedeniylede çevre düzenlemesi yapılamadı. İnşaatlarda bir sorun yok. Tarih vermek istemiyorum ama yaz aylarına kadar konutlar teslim edilecek.'' Konutların hemen hemen tamamının satıldığını vurgulayan Çınar, temmuz, Ağustos'ta bile konut alanlar var. Bu durumda bunlar 6-8 ay sonra konutlarını alacak olanlar, gecikme için eleştiriyorlar. Biraz insaf... TOKİ, hiç kimseye sağlamadığı kolaylığı öğretmenlere sağladı ve 12 ay taksit almadı. Konut alanların biraz sabırlı olması lazım. Çok avantajları var'' dedi.

Sincan-Yenikent'te, İLKSAN için, iki değişik tipte, 3 ve 6 katlı 140 blokta, 78 ve 114 metrekarelik büyüklüklerde, depreme dayanıklı ve ısı izolasyonlu projelendirilen konutların bedeli, 10 yılda geri ödenecek. Başlangıç taksitleri de konut büyüklüğüne göre 221-360 YTL arasında değişiyor. Konutların toplam yatırım tutarı, 100 milyon YTL düzeyinde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber