Aydın'da Sultan Alparslan anıt heykeli açıldı

Aydın Belediyesi tarafından Girne Mahallesi Malazgirt Meydanı'na yaptırılan 15 metre yüksekliğinde Sultan Alparslan Anıt Heykeli törenle açıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Ağustos 2013 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aydın'da Sultan Alparslan anıt heykeli açıldı

Törene Vali Yardımcısı Halil Canavar, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Cemalettin Küçükerol, Şefika Çoban, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta anıt heykel hakkında bilgiler veren heykeltıraş Mustafa Tunçay, heykelin yapımının yaklaşık 8 ay sürüdüğünü söyledi. 10 tona yakın çamurun kullanıldığını ifade eden Tunçay, heykelin dünyada sayılı heykeller arasında yerini aldığını belirterek, "Heykelin boyu kılıç hariç 8 metre, kılıçla birlikte 10 metre, kaidesi ile birlikte 15 metredir. Şaha kalmış at heykelleri, genelde 5 metre boyunda yapılıyor. Bu, heykelden daha büyük heykel, sadece Üsküp'te var. Aydın'da, dünyanın en büyük şaha kalkmış at figürlü heykeli bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, 942 yıl önce, Sultan Alparslan'ın Malazgirt Ovası'nda yapılan savaşta kahramanlık destanı yazarak Anadolu'nun kapılarını Türk milletine açtığını anımsattı. Sultan Alparslan'a minnet borcunu ödemek için Aydın'ın en büyük meydanına bir heykel kazandırmayı amaçladıklarını kaydeden Çerçioğlu, "Geçmişimizi unutmadan, bizi biz yapan değerlerimizle var olduğumuzu bilerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği cumhuriyetimizin ışığıyla geleceğe yürümeye devam edeceğiz. Alparslan'ın kahramanlık ile kazandığı vatan toprakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde kan ve gözyaşıyla bağımsız vatan toprağı olarak korunmuştur. Böylesi bir tarih, çok az ulusa nasip olmuştur. Anıt heykelin kentimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Vali Vekili Halil Canavar ise, günümüz Türkiye'sinin oluşmasında büyük emeği olan Sultan Alparslan'ın sayesinde bugün buralarda olduklarını vurguladı. Malazgirt savaşıyla açılan Anadolu kapılarının baş kahraman Sultan Alparslan'ın önemli bir şahsiyet olduğuna değinen Canavar, Sultan Alparsla'nın silahşörlüğünün yanında kişiliğinin de örnek alınması gerektiğini ifade etti. Heykelin Aydın'a kazındırılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Açılışın ardından Çerçioğlu, Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği halk oyunları ekibi ile birlikte Aydın Zeybeği oynadı. Yapılan duanın ardından açılışa katılan vatandaşlara lokma hayrı yapılırken Çerçioğlu kendi eli ile vatandaşa lokma ikram etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber