Dolar ve altın tutulamıyor!

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 28 Ağustos 2013 10:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar ve altın tutulamıyor!

Dün rekor kıran dolarda tarihi yükseliş bugün de devam ediyor. Dolar kuru sabah saatlerinde 2.07 TL'den işlem görerek yeni bir zirveye imza attı.Analistler, piyasaların dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ''Doları aslanlar gibi savunacağız'' sözlerinin yerine Suriye ile giderek artan gerilim ve askeri operasyon ihtimalini fiyatlandırdığını belirtiyor.

*Serbest piyasada döviz fiyatları

*Altın fiyatları 2 ayın zirvesinde dalgalanıyor

Sabah saatlerinde uluslararası piyasalarda dolar 2.07 TL'den işlem görerek yeni bir tarihi zirveye imza attı. Döviz sepeti ise 2,42 TL'nin üzerini gördü.

Dolar Saat 09:10 itibariyle 2.05 TL'nin üzerinde 2.0520 TL civarında işlem görüyor.

Dolar dünyadaki diğer para birimlerine karşı da değer kazanıyor. Doların Hint Rupisi karşısında değeri yüzde 2'nin üzerinde arttı.

Altında Suriye hareketliliği

Artan Suriye gerilimi altına yaradı. Son 4 gündür yükselen altın fiyatları yükselişini hızlandırdı. 1430 dolara çıkan altının onsu Mayıs ortasından itibaren en yüksek seviyesine geldi.ABD, Fransa ve İngiltere'den Suriye'ye müdahalenin yakın olduğuna yönelik işaretler altının 4 gündür süren yükselişinin uzamasına yol açtı.

Geçtiğimiz günlerde kritik 1400 dolar seviyesini geçen altın dün Suriye'ye müdahaleye yönelik gelen açıklamalarla yükselişini hızlandırdı. Altın yüzde 1'in üstünde artarak uluslararası piyasalarda ons başına 1430 dolara kadar çıktı. Altın böylece Mayıs ayı ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

YENİDEN GÜVENLİ LİMAN ALGISI

Analistler altının jeopolitik risklerle birlikte yaniden güvenli liman gibi görülmeye başladığını belirtiyor. Özellikle Suriye gerilimi sebebiyle dünya borsalarında yaşanan büyük düşüş borsalardan kaçan paranın altına sığınmasını sağlıyor. Dünyanın en büyük altın fonu SPDR Gold Trust'taki pozisyonlarda artış da "güvenli liman yorumlarını destekliyor. Bu fondaki altın pozisyonu 921 tona çıkarak Ağustos ayının zirvesine oturdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber