Dünya Bankası'ndan ortaöğretime 105 milyon dolarlık kredi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2006 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası, ortaöğretimin kalitesini ve ekonomik yararlarını artırmak amacıyla Türkiye'ye 105 milyon dolarlık (80 milyon Euro) kredi verdi.

Kredi anlaşması dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink ile Türk Hükümeti adına Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay imzaladı. İmza töreninde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de bulundu.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, ortaöğretim projesinin temel amacının Türkiye'deki ortaöğretimin kalitesinin ve ekonomik yararlarının artırılması olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, proje şu bileşenleri destekleyecek:

"-Bilgi toplumu bağlamında Türkiye'nin hızla gelişen ekonomisinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla bilgi ve iletişim teknolojisinin daha fazla kullanılması da dahil olmak üzere, müfredat reformlarının gerçekleştirilmesi ve genel ve mesleki orta öğretim programları için öğretmen eğitimi.

-Öğrencilerin önlerindeki fırsatları anlayabilmelerine ve hayatın güçlükleri ile baş edebilmeleri için etkili beceriler edinmelerine yardımcı olmak amacıyla, kariyer rehberliği ve danışmanlık programlarının güçlendirilmesi.

-Türkiye'deki ortaeğitimin kalitesini ve faydalarını arttırmak amacıyla eğitim programlarının ve kurumlarının ulusal ve uluslararası standartlar gözönünde bulundurularak değerlendirilmesi ve kıyaslanması."

"PROJE AB'YE KATILIM SÜRECİNE KATKIDA BULUNACAK"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink de imza töreninde yaptığı açıklamada, projenin ortaöğrenim öğrencilerinin bilgi ve becerilerini arttırmalarına ve başarılı ve üretken bir yaşam sürmelerini sağlayacak yetenekler geliştirmelerine yardımcı olacağını kaydetti.

Vorkink, projenin aynı zamanda ortaöğretim seviyesini yükselterek Türkiye'nin Avrupa ile entegrasyonuna ve AB'ye katılım sürecine katkıda bulunacağını kaydetti. Vorkink, "Türkiye'nin önündeki temel güçlüklerden birisi, mezunlarını bugün ve gelecekte yurt içi ve yurt dışı çalışma piyasalarında rekabet edebilmeleri için hazırlamaktır. Bu proje, Türkiye'deki eğitim sisteminin böyle mezunlar yetiştirmesine yardımcı olacaktır" dedi.

Ortaöğretim Projesinin, Dünya Bankası'nın Türkiye'deki eğitim reformunun sağladığı uzun vadeli bir dizi desteğe ek bir adım olduğu belirtilen açıklamada, son yıllarda Dünya Bankası'nın Türkiye'de Birinci Temel Eğitim Projesi için 200 milyon dolar ve İkinci Temel Eğitim Projesi için de 300 milyon dolar tutarında bir kredi verdiği kaydedildi.

Açıklamada, Dünya Bankası'nın hükümeti, politika yapıcıları ve kamuoyunu Türkiye'deki milli eğitim sisteminin etkinliğini, eşitliğini ve verimliliğini arttırmanın önündeki güçlükler ve mevcut fırsatlar hakkında bilgilendirmeye yardımcı olmak amacıyla bir analitik ve politika çalışmaları yürüttüğü de ifade edildi.

Krediyle ilgili önerilen koşulların euro cinsinden değişken marjlı tek para birimi kredisi şeklinde olduğu belirtilen açıklamada, Ortaöğretim Projesi için borç verme aracının 4 yıllık geri ödemesiz dönem içeren 17 yıl vadeli Dünya Bankası Özel Yatırım Kredisi olduğu kaydedildi. Özel yatırım kredilerinin ekonomik sosyal ve kurumsal altyapının oluşturuması, rehabilitasyonu ve idame ettirilmesi amacıyla verildiği de bildirildi. Kredilerin danışmanlık hizmetleri ile yönetim ve eğitim programlarını finanse edebildikleri de belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber