İki doçent makale hırsızı çıktı

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurettin B., Dokuz Eylül Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. M.S ile Yrd. Doç.Dr. H.A'ı, bir makalesini ?intihal' (aşırma) yoluyla kullandıkları gerekçesiyle tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

İki öğretim üyesi, meslektaşları Prof. Dr. B'ye toplam 1000 YTL maddi, 3 bin YTL manevi tazminat ödeyecek.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin B'nin Ankara Sanayi Odası'nın aylık ASOMEDYA adlı dergisinin Nisan 2002 tarihli sayısında ?Avrupa Birliği'nde Mali Yardım Kavgası, Türkiye'de Başka Kavgalar' başlıklı makalesi yayımlandı.

Ancak Prof. Dr. B'nin makalesi Dokuz Eylül Üniversitesi İktidasi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M.S ve aynı bölümde görevli Yrd.Doç. Dr. H.A tarafından intihal edildi.

Makale Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) çoğaltıp yayınladığı ?Avrupa Birliği üzerine yazılar' adlı 177 yayın nolu kitabın 375-417 sayfalarında öğretim üyeleri Sakal ve Ay imzasıyla ?Avrupa Birliği'nde Yapısal Fonlar ve Mali Yardımlar' başlığı altında aynen kullanıldı.

Prof. Dr. B., makalesinin İzmir'deki meslektaşları tarafından aynen kopya edilip yayımlandığı iddiasıyla Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı, maddi manevi tazminat istedi. Hem SPK yetkililerinin hem de Doç. Dr. M.S ve Yrd.Doç.Dr. H.A'ın savunmalarını değerlendiren hakim, Prof.Dr. Bilici'yi haklı buldu. Doç.Dr. M.S ve Yrd.Doç.Dr. H.A, dava açan Prof.Dr. B'ye, 1000 YTL maddi, 3 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Yargılanmalarına izin istemiyle Yrd. Doç.Dr. M.S ve Doç. Dr. H.A hakkında Dokuz Eylül üniversitesi'nde de soruşturma açıldı. Ancak soruşturmacı Prof. Dr. Fevzi D'in ?intihal edilmediği' yolundaki raporu Prof. Dr. Orhan İ., Prof. Dr. Öcal U. ve Prof. Dr. Çetin T'den oluşan Ceza Kurulu tarafından oybirliği ile kabul edildi.

DHA muhabirinin telefonla ulaştığı Prof. Dr. B, iddialarını yargıda kanıtladığını, ancak ceza soruşturması için başvurduğu Dokuz Eylül Üniversitesi'nde, iki meslektaşının ?aklandığını' söyledi. Prof.Dr. B., ?Öğretim üyesi olarak bizlerin örnek olması, dürüst, doğru olması gerekir. Öğrencilerimize bilgiden önce bunları vermemiz gerekir. Biz hocalar biraraya geldiğimizde böyle intihal olaylarından dert yanıyoruz. Herkes problemi söylüyor ama kimse mücadelesini vermiyor. Oysa bu tür olayların önüne geçmek için bizim mücadele etmemiz gerek, ben de bunu yaptım. Ancak Üniversite soruşturma izni vermedi. Üniversitenin bu olayın üzerini kapatma anlayışını doğru bulmuyorum. Mahkeme kararıyla intihal kanıtlanmışken, soruşturmacının kopya olmadığına dair raporu üç profesör tarafından kabul edilip, ?men'i muhakeme' kararı alınmıştır. Bu yanlı ve yanlış karara da itiraz ettim. Üniversite Ceza Kurulu üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundum? dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber