Böbrek hastaları evde diyalizle daha mutlu

Haftanın 3 gününü, gündüz saatlerinde diyaliz makinesine bağlı geçirdikleri için iş ve sosyal yaşamları sekteye uğrayan böbrek hastaları ‘Evde Hemodiyaliz Projesi’yle zaman kaybı ve ilaç kullanma zorunluluğundan kurtuldu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ağustos 2013 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özlem Yurtçu Karabulut


Ege Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın ortak çalışması olan 'Evde Hemodiyaliz Projesi' ile hastaların hem ömrü uzuyor, hem sosyal hayata ve iş hayatına daha aktif katılabiliyor, hem de diyaliz maliyetleri üçte bir oranında azalıyor. Şu anda 200'e yakın hasta bu şekilde tedavi alıyor. Normal hemodiyaliz için hastalar haftanın 3-4 günü, günde 4-5 saatini diyalizle geçirmek durumunda kalıyordu. Tüm günü tedaviye giden hastalar ne iş hayatına katılabiliyor ne de sosyal yaşamda yer alabiliyor. Evde diyalizde hastalar gece uyku saatinde 8 saat diyaliz görüyor. Böylece zaman kaybı yaşanmıyor. Bunun yanı sıra uzun süreli kan temizliği yapıldığı için ek ilaca da gerek kalmıyor.

Böbrek nakline eşit

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı'ndan Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ercan Ok, yapılan çalışmalara göre, klinikte haftada 3 gün 4'er saatten ayda 12 seans yani toplamda 48 saat diyaliz tedavisi görenlerin ortalama ömrünün ömür ortalamaları 7 yıl olduğunu söyleyerek “Evde diyaliz tedavisi alarak 12 seansı tamamlayan ve ayda 96 saat diyaliz alan bir hastanın ise diyalize başladıktan sonra bahsi geçen ömür süresi 3-4 kat uzuyor. Hastalar evde geceleyin diyaliz yaptıkları için de normal yaşama dönebiliyorlar. Mesleğine geri dönen, doğum yapan hastalar var. SGK ücretsiz bir hizmet olarak hastalara bu hizmeti sunuyor. Hastalar evde hemodiyaliz ile tıpkı organ nakli olmuş gibi yeni bir hayata başlıyor.

OKULUMU BIRAKMA AŞAMASINA GELMİŞTİM

Evde diyaliz uygulaması sayesinde özgürlüğüne kavuşanlardan biri de 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Emel Öztunç. 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi olan Emel, 2 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi almış. Emel, sonraki süreci şöyle anlatıyor: Hayatımı sürdüremeyecek noktaya gelmiştim. Daha sonra evde hemodiyaliz uygulamasıyla tanıştım, geçen aralık ayından bu yana kendi diyalizimi yapıyorum. Okul ve iş hayatımda yaşadığım zaman sorunu tamamen ortadan kalktı. Halsizlik, tansiyon düşmesi-yükselmesi gibi birçok sorun da tamamen bitti. Mecburi perhizleri de bıraktım. İştahım açıldı, avuç dolusu ilaç içmekten kurtuldum.

İLAÇ?VE?DİYET?MECBURİYETİ?DE?KALKIYOR

Prof. Dr. Ercan Ok, “Ev hemodiyalizi ile ilaç kullanmak, sıkı diyet uygulamak gibi zorunluluklar ortadan kalkıyor, tüm bedensel ve zihinsel fonksiyonlarda belirgin iyileşme sağlanıyor. Gece uykudayken 8 saat süreyle diyaliz olan hastalarda çok daha etkili bir temizlenme oluyor. Gündüzler hastaya kalıyor. Hastalar, merkezlerde 2 aylık eğitimden sonra diyalizi kendileri uygulayabilecek hale geliyor. Evde diyaliz yaparken de her aşamada diyaliz merkezi desteğini 24 saat kesintisiz sürdürüyor. Diyaliz makinesi ve su sistemi ev hemodiyalizi uygulayan merkezce ücretsiz kuruluyor, hasta herhangi bir ücret ödemiyor.


Kaynak: Böbrek hastaları evde diyalizle daha mutlu - Sağlık - Star Gazete http://haber.stargazete.com/saglik/bobrek-hastalari-evde-diyalizle-daha-mutlu/haber-785075#ixzz2dWKS3GhR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber