Motor, kanat, kumaş bizden: Savaş uçağını zaten yapmışız

Otomotivde olduğu gibi havacılıkta da yerli bir markamız yok. Ama gelişmiş yan sanayimiz Boeing’den Airbus’a, F-35’ten Sikorsky’ye kadar hemen hemen tüm dünya devlerine, kanat, motor, gövde gibi hayati ekipmanların üretimini yapıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Eylül 2013 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Motor, kanat, kumaş bizden: Savaş uçağını zaten yapmışız

SÜMER DEMİRCİLER

Otomotiv ile havacılık sanayisinde ülkemizin durumu birbirine benzer. Otomotivde kendimize ait bir markamız olmasa da, Türkiye Avrupa'nın ticari araç üretim üssü. Yan sanayi firmalarımız tarafından üretilen parçalar, dünya devlerinin araçlarında kullanılıyor.

Benzer bir durum havacılıkta da yaşanıyor. Bu alanda dünya devleri için üretim yapan gelişmiş bir sanayimiz bulunuyor.

TUSAŞ 29 YILDIR ÜRETİMDE

Sektördeki en önemli firmalarımızdan TUŞAŞ'ın kuruluşu 1984'e dayanıyor. Öncelikle F-16 savaş uçaklarının üretim ve modernizasyonu için kurulan şirket bu sayede çok önemli üretim tecrübelerine sahip oldu. ABD hisseleri 2005'te tümüyle yerli firmalara geçen TUSAŞ, bugün havacılık devlerinin en önemli tedarikçilerinden. Devam eden çok sayıdaki proje arasında TUSAŞ, sadece A400 M ortak projesinde uçağın yapısal komponetlerinin yüzde 7.2'sini toplam sistemlerin de yüzde 1.27'sini üretiyor.

KANATÇIKLARI YAPIYORUZ

TUSAŞ, Airbus'un yeni geliştirdiği A350 yolcu uçağının kanatçıklarından, Sikorsky helikopterlerinin kuyruk ekipmanlarına kadar çok sayıda şirketin global tedarikçisi.

F-35'TE TÜRK ŞİRKETLERİN İMZASI

Geleceğin uçağı olarak da gösterilen, yaklaşık 200 milyon dolarlık F-35 ortak saldırı uçağında işletim sisteminden motor parçasına, egzoz sistemlerinden parça kalıplarına kadar çok sayıda Türk firması da ana tedarikçi konumunda. Ortak uçakta, TAİ, Aselsan, Aspilsan, Havelsan, Mikes, STM, TEİ, Kale Kalıp, Alp Aviation, Aydın Yazılım, Gate, Kimetsan, Hesfibel, Barış, Boron Technologies, Coşkundeniz Holding, Hema, Kaletron, Koç Sistem, Taksan, Milsoft, Petlas, Selex ve Vestel firmaları resmi tedarikçi olarak çalışıyor.

2021'E KADAR RESMİ ORTAK

KALE Grup çatısı altındaki Kale Aero, Tuzla'da 50 milyon dolar yatırımla kurduğu fabrikasında dünya devi firmalara üretim yapıyor. F-35'te kanat, kanatçık parçaları, motor yüksek basınç sistemleri ve egzoz kanatçıklarını üretiyor. 87 milyon dolarlık bu projenin 2021 yılına kadar devam edeceği açıklandı.

TEI, İHRACATTA SEKTÖR İKİNCİLİĞİNİ KORUYOR

GENERAL Electric, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumu ortaklığıyla kurulan TEI, askeri ve ticari motorlarda 700'den fazla parçanın üretimini yapıyor. Boeing ve Airbus'ın, B787 Dreamliner ve A380 de dahil olmak üzere, en son uçak motorlarında TEİ üretimi parçalar kullanılıyor. 500 büyük sanayi kuruluşu arasında, ihracatta ise 56'ncı sırada yer alan TEI, ayrıca ihracatta sektör ikincisi.

YOLCU UÇAKLARI İÇİN KUMAŞLAR BURSA'DAN

YOLCU uçaklarında kullanılan koltuk kaplamaları, halı, perde gibi tekstil ürünlerinde de Türkiye önemli oyuncu. Bursa merkezli Parlamış Tekstil, Boeing ve Airbus'un ateşe dayanıklı, koltuk kumaşı ve perdelerini üretiyor.

YERLİ YOLCU UÇAĞI İÇİN ANLAŞMAYA VARILDI

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım , yerli uçak projesinine başlamak için mutabakata varıldığını söyledi.

60-120 KAPASİTELİ

Bakan Yıldırım, yerli uçağın büyük değil üç saate yakın uçuş yapabilen bölgesel bir uçak olacağını kaydetti. “60-120 koltuk kapasiteli uçaklar üretmeyi planlıyoruz” diyen Yıldırım, 10 yılda toplam 14.5 milyar doların hava yolu araçları ve malzemelerine verildiğini söyleyerek, cari açığı düşürmek için Türkiye'nin kendi uçak ve uydusunu yapması gerektiğini bildirdi. Yerli savaş uçağı için SAAB ile görüşmeler yapıldığını dün ilk kez AKŞAM yazmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber