Bakan Unakıtan, Mükellef Hakları Bildirgesi'ni açıkladı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2006 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Erzurum'da Mükellef Hakları Bildirgesi'ni açıkladı. Bildirgenin Türk maliye tarihinde ilk olduğunu belirten Unakıtan, ''Tarihi bir duyuru yapıyoruz'' dedi.

Bakan Unakıtan, Erzurum Polat Renaıssance Otel'de düzenlenen Vergi Dairesi Başkanları toplantısına katıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulması konusuna değinen Unakıtan, bunun Türkiye'de uzun yıllardan beri kurulmasının istendiğini ancak, bu reformun kendilerine nasip olduğunu ifade etti.

Gelir İdaresi'nin Türkiye'de vergi anlayışını değiştirdiğini kaydeden Unakıtan, ''Gelir İdaresi, Türkiye'de vergi anlayışında yeni bir ufuk açıyor. Sistemimizi güçlendirecek, vatandaşla bizi daha fazla yakınlaştıracak'' dedi.

Vergi ödemenin kolay bir iş olmadığını kaydeden Unakıtan, şunları söyledi:

''Belirli mücadeleler verilecek, sonra belli bir para kazanılacak, sonra vergi ödenecek. Biz işin son safhasında olduğumuz için milletin kazandığı paraya bakıyoruz. Biz mükellefin öyle bir ortağıyız ki, kara karışıyoruz, zarara karışmıyoruz. Bu bizim açımızdan kolaylık sağlıyor ama mükellef açısından bazı sıkıntılar getiriyor. Biz de mükellefe diyoruz ki, (madem ki sen bize para veriyorsun, senin de bir hakkın var.) Bugüne kadar hep devletin hakkı vardı. Devletin hakkı yine var ama mükellefin de hakkı var. Biz de bunu bildirge haline getirdik'' Unakıtan, Türkiye Gelir İdaresi Başkanlığı olarak hazırlanan bildirgenin altına imza attıklarını belirterek, ''Bildirgede ne dediysek onun arkasındayız'' dedi.

Unakıtan daha sonra, Mükellef Hakları Bildirgesi'ni okudu.

MÜKELLEFE HAKLARI BİLDİRGESİ

''Bu bildirge, Türk Gelir İdaresi'nin mükellef odaklı, kaliteli hizmet sunma anlayışı içerisinde, saygılı ve dürüst olma temel ilkesiyle çalışmaya, vergi ödemenin sadece bir yükümlülük değil vatandaş olma ve sorgulama hakkı olduğu bilinciyle, kendisinden hizmet alan herkesi memnun etmeye ve sorunları çözmeye olan bağlılığını onaylar.

Bu nedenle; -Açık, güvenilir, zamanında ve yeterli hizmet vereceğiz.

-Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde öğrenmek istediğiniz her bilgi için, doğru insanlarla temasa geçmeniz konusunda sizleri yönlendireceğiz.

-Vergi konusundaki gelişmeleri sürekli güncellenen internet sayfalarımızla ve basılı yayınlarla sizlere en kısa zamanda duyuracağız.

-Ücretsiz e-posta sistemimize kaydolmanız durumunda vergi ile ilgili gelişmeleri kaynağından ve anında öğrenmiş olacaksınız.

-Şahsi ve gizli bilgilerinize saygılıyız. Bu bilgileri Vergi Usul Kanunu'nun öngördüğü haller dışında açıklamayacağız ve kullanmayacağız.

-Vergi ile ilgili yükümlülüklerinizin yerine getirilmesinde sizlere her türlü kolaylığı sağlayacağız.

-Yaptığımız işlemlerde ve gerçekleştirdiğimiz düzenlemelerde vergi kanunlarının adil, hukuksal, tarafsız ve rekabeti koruyucu bir şekilde uygulanmasını esas alacağız.

-Vergi incelemelerinde kanunları doğru, tarafsız ve tutarlı bir şekilde uygulayacağız. İncelemenin her aşamasında sizi bilgilendireceğiz.

-Şikayetlerinizi gerçek kimlik ve iletişim bilgilerinizle bize iletmeniz halinde, en kısa sürede sonuç ile beraber size döneceğiz.

-Sürekli kendimizi yenileyecek, daha iyi hizmet sunmanın arayışı içinde olacağız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber