Tarihi ağaçlara hayat hakkı yok

Bursa'da ecdadın asırlarca yıl önce diktiği tarihi çınarlar, belediye ekiplerinin etrafını asfalt ve betonla kapatması sebebiyle bir bir kuruyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 09:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarihi ağaçlara hayat hakkı yok

Bursa'da ecdadın asırlarca yıl önce diktiği tarihi çınarlar, belediye ekiplerinin etrafını asfalt ve betonla kapatması sebebiyle bir bir kuruyor.

Geçen yıl Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere kuruyan birçok tarihi çınara bu yıl da Çakırhamam ve Bursa Devlet Hastanesi önündeki asırlık çınarlar eklendi. Bursa'nın en eski semti olan sur içi Hisar'daki tarihi ağaçlardan olan Devlet Hastanesi ile Merkez Laboratuvarı civarındaki çınar ağaçlarının köklerine su gitmesine müsade edecek toprak zemin bulunmaması kuruma sürecini hazırlıyor. Ortadaki devasa çınar bu yıl kururken, etrafındaki çok sayıda ağaçta asfalt ve beton ile boğulmuş durumda bulunuyor.

Fahri Çevre Müfettişi Ali Turan, tarihi ağaçların geçmişte Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescillenerek kayıt altına alındığını, ancak bu ağaçlara karşı yanlış uygulamaların hiçbir şekilde denetlenmediğini söyledi. Bu asırlık canlıları bitirecek yanlış uygulamalara müdahale edilmesini isteyen Ali Turan, "Yeni uygulama ile Tabiat Varlıkları Komisyonu ayrılarak sadece ağaçlar ve doğal hayat ile alakadar olmaya başladı. Ancak bu alakadarlık geçiş dönemi sebebiyle sadece kağıt üzerinde oluyor. Mevcut tabiat varlıklarının yok olmasını engelleyecek bir çalışmanın sergilendiğini henüz görmedik. Tabiat Varlıkları Komisyonu'nun daha fazla saha çalışması yapmasını, yanlış uygulamaları da düzeltmeleri için yerel yönetimleri çok sık ve ciddi şekilde ikaz etmesini bekliyoruz. Beşevler Bilginler Caddesi'nde belediye stadyum inşaatı için onlarca yetişkin çam ağacını kesti, kurulun bir çalışması olduğunu bu bölge içinde duymadık" dedi.

YÜZLERCE TARİHİ AĞAÇ AYNI RİSK ALTINDA

Şehirde her geçen gün artan çevre düzenlemesi ve yol çalışmaları sebebiyle yüzlerce tarihi ağaç etrafının betonlaşma riski ile karşı karşıya bulunuyor. Yapılan düzenlemelerde ağaçlara yönelik hiçbir çalışma olmaması dikkat çekiyor. Devlet Hastanesi önünde de otoparkların daha rahat yapılması için 2 ay önce tretuvar düzenlemesi yapıldı. Ancak bu bölgede çalışma planlayan mühendisler, yol ortasında kurayan çınar ağacını görüp, etraftaki diğer boğulmuş ağaçları kurtarmaya yönelik bir düzenleme de yapmadı. Atatürk Caddesi'nin başlangıcı olan Çakır Ağa Hamamı önünde Başkan Hikmet Şahin döneminde yapılan tretuvar düzenlemesi ile tarihi ağaçların etrafı iyice kapatılmıştı. Bu tarihi ağaçlarda birkaç yıl içerisinde kurutulmuş oldu. Bu arada Hisar semtinde oturanlar, 4 ay önce İstanbul'da bir çınar ağacının devrilmesi neticesi bir kişinin öldüğü hadiseyi hatırlatarak, kurumuş dev ağacın lodoslu günlerde devrilip can kaybına yol açmaması için bir an önce kesilerek kaldırılmasını, yerine yetişkin ve etrafı açık şekilde yeni bir ağaç konulmasını istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber