Yollar lazer ışınları ile röntgenleniyor

Karabük İl Özel İdaresi köy yollarındaki asfaltın daha sağlam olması için yolların lazer ışını yardımı ile röntgenini çektiriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2013 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yollar lazer ışınları ile röntgenleniyor

Karabük İl Özel İdaresi köy yollarındaki asfaltın daha sağlam olması için yolların lazer ışını yardımı ile röntgenini çektiriyor.

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Eski, Safranbolu ilçesine bağlı köylerde devam eden asfalt çalışmalarını yerinde inceleyerek, asfalt altı malzemelerin sıkışmasını lazer cihazı ile gama denilen ışınla ölçüm yapmaya başladıklarını söyledi.

Safranbolu'nun Kuzyakahacılar Köy yolunda devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Genel Sekreter Hakan Eski, çalışmalarda asfalt altı malzemelerin sıkışmasını lazer ışınları ile ölçüldüğü anlatarak, “Asfalt yollarımızda alt temeli ne kadar sıkışmış olursa yol ömrü de o kadar uzun oluyor.Yolun ömrünü uzun tutabilmek için bunda tabi çeşitli deneyleri var. Bu deneyler yapılıp da olumlu sonuç aldığınız zaman yol hazır hale de olmuş oluyor ve rahatlıkla üzerine asfalt atabiliyorsunuz. Onun için yol konusunda uzman bir firma ile yine şartnamemiz gereği anlaşıldı. Lazer cihazı ile gama denilen bir ışınla 30 santimetre kalınlığa kadar yoldaki sıkışmayı ölçebiliyor yolun kalınlığı ne kadarsa ona göre ayarlıyorlar gama ışınlarını gönderiyor ışın eğer sıkışmışsa geriye dönüyor eğer sıkışmamış bölge varsa altta dağılıyor ve geri dönüşüm az oluyor. Bundan da yolun ne kadar sıkışmış olduğunu anlayabiliyorsunuz. Sonuç yüzde 95 seviyesinin üzerinde çıkarsa yol sıkışmış problem yok, eğer yüzde 95'in altında olursa müteahhide diyoruz ki burasının sıkışması olmamış yeniden sıkıştırmasını istiyoruz ve yeniden silindir ile arazözü göndererek yeniden sıkıştırıyor. Şu anki dört yerden numune alınmış yüzde 97 yakın sonuç olduğu için bu yol sıkışmış. Ölçüm noktasında yolun her 250 metresinde bir deney alınıyor ve bu şekilde yolların sıkışma oranını kontrol ederek daha sağlıklı asfalt yapma noktasında mesafe kat etmiş oluyoruz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber