Rekabet Kurumu, Servis Sağlayıcılar Derneği'nin yaptığı başvuru sonucu Türk Telekom'un ADSL dağıtımını durdurdu.

Haber Giriş : 27 Aralık 2003 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rekabet Kurumu, Servis Sağlayıcılar Derneği'nin yaptığı başvuru sonucu Türk Telekom'un ADSL dağıtımını durdurdu.

Rekabet Kurumu, ADSL konusunda bir düzenleme yapılana kadar bugünden itibaren geçerli olmak üzere Türk Telekom'un ADSL portlarının dağıtımını durdurması için tebliğde bulundu. Türk Telekom'un bu karara uymaması durumunda Rekabet Kurumu soruşturma açabilecek.
Internet Servis Sağlayıcıları Türk Telekom'dan ADSL dağıtımının tüm servis sağlayıcılara açılmasını talep ediyor. Servis Sağlayıcılar Derneği, Türk Telekom'un tekel oluşturarak ADSL dağıtımını yürütmesine tepki gösteriyor. Rekabet Kurumu'da Servis Sağlayıcıların bu tepkisine olumlu cevap vererek Türk Telekom'un ADSL dağıtımını durdurdu.
Servis Sağlayıcılar ayrıca, Türk Telekom'un dağıtılan ADSL hat kapasitesi ile orantılı olarak Yurt içi ve Yurt dışı Internet omurgasının genişletilmesini talep ediyor.

HATLAR YAVAŞLADI, INTERNET KULLANICILARI ZOR DURUMDA
Şu anda internet kullanıcıları, zaten yetersiz olan Türk Telekom'un 1.71 gigabitlik hattı ile yurtdışındaki internet sitelerine ulaşmaya çalışıyor. Cezayir'de meydana gelen depremde Akdeniz'deki fiber kablosu kopan Türk Telekom internet kullanıcılarını haftalarca yurt dışı ile bağlantısının kopmasına neden olmuştu. ADSL hatlarının bağlanması ile zaten yetersiz olan Türk Telekom'un internet omurgası ile yurt içi ve dışı bağlantılar giderek ağırlaştı. Türk Telekom'un yurt dışı kapasitesini arttırmadan ADSL dağıtımına başlaması tepki ile karşılandı.

TELEKOM'UN HEDEFİ
Kasım ayı ortalarında ADSL bağlantılarına başlayan şu ana kadar 40 bini okullara olmak üzere 166 bin bağlantıya ulaşan Türk Telekom bu yıl 276 bin, gelecek yıl sonuna kadar 1 milyon porta ulaşmayı planlıyor. Ocak ayı sonuna kadar ücretsiz olan ADSL hatları 30 Haziran 2004 tarihine kadar indirimli kullanılabilecek.Uygulamadan 1 Ocak 2004 tarihine kadar paket programları almak için Türk Telekom bayilerine başvuranlar yararlanabilecek. Yeni uygulama ile 128/32 kilobit/saniye bağlantı ücreti 60 milyon liradan 49 milyon liraya, 256/64 kilobit/saniye bağlantı ücreti 87 milyon liradan 69 milyon liraya, 512/128 kilobit/saniye bağlantı ücreti de 141 milyon liradan 109 milyon lira indirildi.

ADSL NEDİR?
ADSL ( Asimetrik Sayısal Abone Hattı ) Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisi olaral tanımlanıyor.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber