Memura harcırah maliye'ye takıldı

Haber Giriş : 27 Şubat 2006 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hürriyet gazetesinden Erkan Çelebi'nin yazısı:

Maliye, Danıştay'la yetinmiyor yolluk için "dava açın" diyor

ANAYASA Mahkemesi'nin iptal, Danıştay'ın "ödeyin" kararına rağmen, Maliye Bakanlığı kendi isteğiyle tayin olan memurlara dört yıldır harcırahlarını ödemiyor. Harcırah Dairesi yetkilileri, "Geçmişe yönelik harcırah ödemesi yapmıyoruz. Sadece, dava açıp, kazananlara ödemede bulunuyoruz" dediler.

DANIŞTAY'ın kararıyla umutlanan, tayin harcırahlarını dört yıldır alamayan kamu personeli, bu kez de Maliye Bakanlığı'nın engeline takıldı. Maliye Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve Danıştay'ın "harcırahlar ödensin" kararına rağmen, kendi isteğiyle tayin olan personele yolluklarını ödemeye yanaşmıyor. Geriye dönük birikmiş harcırahların ödenmemesi için valiliklere yazı gönderen Bütçe Genel Müdürlüğü Harcırah Dairesi, yolluklarını almayan kamu personeline mahkeme yolunu gösteriyor. Hükümet'in kendi isteğiyle tayin olan kamu personeline yolluk ödememek için Harcırah Yasası'nın 10'ncu maddesinde yaptığı değişiklik, 2003 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından "eşitlik ilkesine aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Buna rağmen, 2002 yılından bu yana kendi isteğiyle tayin olan personele harcırahları ödenmiyordu. Bunun üzerine İdare Mahkemeleri'nin verdiği kararların temyiz incelemesini yapan Danıştay 2'nci Dairesi, 23 Aralık 2005 tarihinde aldığı kararla, kamu personelinin dört yıldan beri devam eden harcırah sorununa açıklık getirmişti.

DANIŞTAY UMUTLANDIRDI: Danıştay, kendi isteğiyle tayin olan personelin harcırah ödenmesini karara bağlamıştı. Kararda, 1 Ocak 2002 ve 27 Nisan 2005 tarihleri arasında kendi yazılı talepleri sonucunda tayin olan kamu personeline geriye dönük harcırah ödenilebileceği yer alıyor. Maliye Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın karararına rağmen, bu konuyla ilgili herhangi bir ödeme ya da uygulama yapmadı. Aksine, Bütçe Genel Müdürlüğü Harcırah Dairesi yetkilileri, 'Geçmişe dönük' harcırahların ödenmeyeceği açıklamasında bulundu. Arkadaşımız Ceyhun Kuburlu, kamu personelinin yaptığı şikayetler üzerine, Harcırah Dairesi yetkilileriyle görüştü. Yetkililer, "Kamu personeline ödeme yapabilmemiz için bize yazı gelmesi gerikiyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar geriye dönük uygulanamaz. Danıştay'ın kararı ise sadece kişiye özeldir. İşte bu yüzden kamu idarelerine başvuran memurlara red cevabı veriliyor. Ancak, dava açıp kazananlara ödemeleri yapılıyor" dedi.

'RET' CEVABI VERİYORLAR: Şimdi, daha önce kendi isteğiyle tayin olup, yolluk alamayan kamu personelinin bağlı oldukları kurumlara ilk önce bir dilekçeyle başvurması gerekiyor. Yapılan başvuruda 'red' cevabı alan memurların, yolluğun ödenmesi için yargı kararlarına örnek göstererek, tek tek dava açmaları gerekecek. Birden fazla atama ile yer değiştiren memurlar, her bir atama için ayrı dilekçe verecek ve her atama için de ayrı ayrı dava açmak zorunda kalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber