Protestolara kızan Bakan Çelik: Bunlar okulun kadrolu eylemcileri mi?

Haber Giriş : 28 Şubat 2006 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi'nde bir grup öğrenci tarafından protesto edildi. Çelik, protestolara, ?Herhalde bu gençler Ankara Üniversitesi'nin kadrolu protestocuları. Her yerde karşılaşıyoruz.? diyerek tepki gösterdi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen ?Globalleşme ve Eğitim' konulu konferansın açılışında konuşan Bakan Çelik, kamusal eğitimin kesinlikle satın alınır hale gelmediğini, özel sektörün de yeterince eğitimin içinde olmadığını söyledi. ?Komünizmin babası Rusya'da özel sektörün eğitimdeki payı yüzde 12, Enver Hoca'nın Arnavutluk'unda yüzde 5, bizde 1,9.? diyen Çelik, sosyal devletin gereği olarak kendilerinin 3 yıldır öğrencilere ücretsiz kitap dağıttıklarını anlattı. Küreselleşmeyi Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfine kadar götüren Çelik, ?Karşı olun veya olmayın, küreselleşmeye nasıl bakarsanız bakın, küreselleşmenin etki alanı dışına hiçbir ülke çıkamaz. Eğitim alanında da küreselleşme yaşanıyor ve 2 milyon öğrenci, ülkesinin dışında eğitim görüyor. Küreselleşmenin farkında olan nesiller yetiştirmemiz gerekiyor.? diye konuştu. Çelik'in bu sözlerinden sonra 6-8 kişilik bir öğrenci grubu ayağa kalkarak, ?Eğitim hakkını satanlara burada konuşma hakkı yok', ?Çelik üniversitemizi terk et', ?Öğrenci değil müşteri yetiştiriyorsunuz', ?Çelik istifa' şeklinde sloganlar attı. Bir süre öğrencileri dinleyen Çelik, kürsüden, ?Bu sloganları ezberletenler size kötülük yapıyor.? derken, dakikalarca devam eden protestoda hiçbir yöneticinin öğrencilerin yanına gidip konuşmaması ve güvenliğin hiçbir şey yapmamasına tepki gösterdi. Çelik, protokol sıralarında oturan üniversite yöneticilerine, ?Değerli yöneticiler siz bu koroyu hep böyle buraya getiriyor musunuz? Herhalde bu gençler Ankara Üniversitesi'nin kadrolu protestocuları.? diye sitem etti.

Bakan Çelik'in konuşmasına devam etmesi üzerine konferansa konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü'nden Prof. Dr. Fuat Ercan ayağa kalkarak, ?Siz öğrencilere söz hakkı vermiyorsunuz, antidemokratik bir tavır sergiliyorsunuz. Bırakın öğrenciler konuşsun.? diye yüksek sesle seslendi. Öğrencilerin protestoya devam etmesi üzerine, ?Sizi makul olmaya davet ediyorum.? diyen Çelik, konuşmasını sürdürmeye çalışarak, ?Mevlana gibi bizim bir ayağımız bastığımız topraklarda ve değerlerimizde, diğer ayağımız başka yerlerde olacak. Ya küreselleşmenin pasif, yönlendirilen aktörleri olacağız ya da Türkiye Cumhuriyeti yöneten, yönlendiren ülke olacak.? diyerek konuşmasını tamamladı. Çelik'e salondan ayrılıp, aracına bininceye kadar öğrencilerin protestoları devam etti. Gazetecilerin, üniversitenin Rektör Yardımcısı Ramazan Aslan'a, ?Protesto eden öğrencileri neden dışarı davet etmediniz?? şeklindeki soruları ise cevapsız kaldı. Gazetecilerin Aslan'a soru sorduğunu gören öğrenciler, ?YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak' şeklinde slogan attı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber