Danıştay'dan okulda dayağa 'eğitici' yanıt

Haber Giriş : 28 Şubat 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, öğrencilere şiddet uyguladığı için idarecilik görevinden alınan öğretmenle ilgili kararı yerinde buldu

Danıştay, görev yaptığı okullarda öğrencilere şiddet uygulayan müdürün görevinden alınmasını hukuka uygun buldu. Kararda, bu nitelikteki bir müdürün Türk milli eğitim sisteminin hedeflediği öğrencileri yetiştiremeyeceği belirtildi. Emsal niteliğindeki karar, görev yaptıkları okullarda öğrencilere şiddet uygulayan tüm idareci ve öğretmenlerin benzer cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini ortaya koydu.

3 öğrenciye dayak
İstanbul'da görev yaptığı okuldaki öğrencilerinden birine 31 Ocak 2002'de tokat atan okul müdürünün, önceki yılda 2 öğrenciye şiddet uyguladığı saptandı. Görevden alınan müdür, başka okula öğretmen olarak atandı.

Müdür, kararın iptali istemiyle dava açtı. Ancak idare mahkemesi, davanın reddine karar verdi. Dosya temyiz üzerine Danıştay'a geldi.
Danıştay 2. Dairesi, 26 Aralık 2005'te sonuçlandırdığı davanın gerekçeli kararında Türk milli eğitim sistemiyle yetiştirilmesi amaçlanan öğrencilerin niteliklerini sıraladı.
Kararda, sistemin amacının Türk milletinin bütün fertlerinin beden, zihin, ahlak, ruh ve duyguları bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünce gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek, hayata hazırlamak olduğu vurgulandı.

Kararda, şiddet uyguladığı yapılan soruşturma ile sabit olan davacının, tutum ve davranışları nedeniyle idarecilik yapamayacağı vurgulandı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber