Dilekçeleri Kabul Etmeyen Amirler, Suç İşlemiş Olur

Sitemizde yayınladığımız harcırah taleplerine ilişkin Danıştay kararı uyarınca, daha önce kendilerine harcırah ödenmemiş olanların, Danıştay kararı doğrultusunda öncelikle kurumlarına başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtmiştik. Ancak bize iletilen şikayetlere göre bazı kamu kurumlarına (Örnek: Emniyet Genel Müdürlüğü) bu dilekçeleri kabul etmeme, işleme almama talimatı verilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki dosya sitemiz hukuk danışmanı Av. Ebubekir DERE tarafından hazırlanmıştır.


Sitemize ulaştırılan şikayetlere göre Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere bir kaç kamu kurumunun taşra teşkilatında görevli memurlarca harcırah ödenmesi talebiyle kurumlarının Genel Müdürlüklerine gönderilmesi için verilen dilekçeler, "harcırah talepli dilekçelerin kabul edilmemesi" yönünde talimat olduğu gerekçesiyle kabul edilmemekte ve bu dilekçeler gereği yapılmak üzere alınıp ilgili genel müdürlüklere ulaştırılmamaktır.

Ülkemizdeki iş ve işlemler mevzuat dahilinde yürütülmektedir. Bir Devlet memurunun kurumuna nasıl müracaatta bulunacağı ise Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik" te belirlenmiştir. Buna göre, Devlet memurları direkt olarak evrağa dilekçe vererek işlem tesisi talebinde bulunamamaktadır. Memurun, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamındaki bilgi ve belge talebi dışındaki müracaatlarını, bu yönetmeliğe göre sıralı sicil amirleri kanalıyla yapması gerekmektedir. Buna uyulmaması halinde 657 sayılı Kanun hükümleri gereğince disiplin cezası verilebilmektedir.

Ancak bu yönetmelik gereğince üst amire verilen dilekçelerin de en geç üç içinde ilgili makamlara iletilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin daha önce hazırladığımız dosyaya ulaşmak için tıklayınız.

Bu çerçevede Danıştay 2. Dairesinin 2005 tarihli kararı gereğince harcırahlarını almak isteyenlerin önce kurumlarına belirtilen yönetmelik çerçevesinde dilekçe vermesi, daha sonra kurumun olumsuz cevabı üzerine idare mahkemesinde dava açması gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin dün sitemizde yer alan açıklamasında da görüleceği üzere dava açmadan herhangi bir kazanım elde etmek mümkün görünmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber