Tapu ve kadastro çalışanları da Döner Sermaye'den pay istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TAPU VE KADASTROCULARIN DÖNER SERMAYE İSYANI

BASK'a bağlı Bağımsız Yapı İmar-Sen Genel Başkanı Bayram Zengin bir basın açıklaması yaparak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde bulunan ?Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeline karşı uygulanan ayrımcılığı devam ettirdiğini ve çalışanları isyan noktasına getirdiğini söyledi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çalışanlarının günlük geçimde acze düştüklerini, yaptıkları işin nesiller boyu süren hukuki sorumluluğuna karşın en düşük ücreti aldıklarını belirten Zengin, ?Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeli bir kez daha hüsrana uğramamalıdır? dedi.

Tasarıyla kamu çalışanları arasında sürdürülen ayrımcılığa, tapu ve kadastro personeli için bir yenisin daha eklendiğini belirten Bağımsız Yapı-İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin basın açıklamasını şöyle sürdürdü::

?Tasarının 4 üncü maddesinde, Adli Tıp Kurumu Kanununda değişiklik yapılarak, döner sermaye gelirlerinden kurum personeline ek ödeme yapılması öngörülmektedir. Bir çok kurumda döner sermaye gelirlerinden personele, gelirlerin yüzde 30'u ila yüzde 80'i arasında üretimi teşvik pirimi adı altında ödeme yapıldığı bilinmektedir.

Bunun istisnası, gelirlerden mahrum bırakılan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı döner sermaye işletmesi gibi döner sermaye işletmeleri ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü döner sermaye işletmesidir.

DÖNER SERMAYEDEN ÇALIŞANLARA PAY İSTİYORUZ

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü döner sermaye işletmesi, anılan kurum personelini rencide eden bir uygulama ile karşı karşıyadır. Çalışanların katkısıyla elde edilen gelirler, geçici olarak çalıştırılan 1300 işçinin ücret, ikramiye ve diğer sosyal haklarının ödenmesinde bile kullanılırken, gelirin elde edilmesini sağlayanlara pay ödenmemesinin insaf ve vicdanla bağdaşması mümkün değildir.

Kadastro çalışmaları özel şirketlere ihale edilen yerleşim merkezlerinin ihale bedelleri bile döner sermaye gelirlerinden ödenmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, faaliyet alanında Türkiye'de kurumsal olarak en yüksek vergi geliri sağlayan kurumların da başında gelmektedir.

Buna rağmen tapu ve kadastro çalışanlarının ortalama aylıkları, 550 YTL olarak açıklanan ve sadece zorunlu mutfak harcamaları toplamı olan açlık sınırının biraz üzerindedir. Yani tapu ve kadastro çalışanları zekata, fitreye muhtaç haldedir.

Tapu ve kadastro çalışanları, Sayın Başbakanın sık sık ifade ettiği, garip-gureba durumuna düşürülmüştür.

Sendikamızca tapu ve kadastro çalışanları arasında yapılan ankette, 'kurumunuzda çalışmaktan memnun musunuz?' sorusuna verilen 'Hayır' cevabı oranı yüzde 83'tür. Aynı ankette, iyileştirmesi olan kurumlara geçmeyi düşünenlerin oranı ise yüzde 68'dir.

Yukarıdaki Tablodan da görüleceği üzere, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde döner sermaye gelirlerinin yüzde 50'sinin personele eşit miktarlarda ödenmesi halinde bile 2005 yılı gelirlerne göre, çalışan başına düşen aylık miktar 420 YTL'dir.

Bu ödemenin yapılması halinde, bütçeye ek yük getirmeden ve bütçe dengelerini sarsmadan, anılan kurum personeli ile diğer kurumların iyileştirme alan personelinin ek iyileştirme miktarları birbirine yaklaşacaktır.

Tablo : 6 Döner sermaye gelirlerinin % 50'sinin TKGM personeline eşit dağıtılması halinde Tapu ve Kadastro çalışanlarının payına düşecek yıllık ve aylık miktar.

Yıllar

Döner sermaye gelirleri

(YTL)

% 50'lik kısım (YTL)

% 50'den memur payına düşen (yıllık) (YTL)

% 50'lik kısımdan memur payına düşen (aylık) (YTL)

2003

42.200.000

21.100.000

1.835

153

2004

74 500 000

37.250.000

3.239

270

2005

116 000 000

58.000.000

5.043

420

HÜKÜMET TAPU VE KADASTRO ÇALIŞANLARINI GÖZDEN ÇIKARDI

Daha şimdiden anılan genel müdürlükte 4/B kapsamında işe alınan sözleşmeli personel oranı, mevcut çalışanların yüzde 15'ine ulaşmıştır

Hükümetin, hiçbir güvencesi olmayan, sendikalara üye olması yasaklanan ve sözleşmelerinde ücretsiz angarya çalışma ibaresi bulunan geçici sözleşmeli personel uygulaması ile tapu ve kadastro çalışanlarını gözden çıkardığı anlaşılmaktadır.

Tapu, bir ülkede ulusal egemenliğin damgasıdır. O damgayı vuranların ve muhafaza edenlerin açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmeleri utanç vericidir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde halen 11 500 kamu görevlisi çalışmaktadır. Bu kesim, kamu görevlileri arasında en düşük ücret alan, ücretlerinde herhangi bir yan ödemesi veya iyileştirmesi olmayan, lojman, servis, yemek, döner sermaye ve benzeri sosyal yardımlardan yararlanamayan bir kesimdir.

SORUMLULUĞUN KARŞILIĞI YOK

Tapu ve kadastrocuların çalışma şartları ağır ve sorumlulukları yüksektir. Öyle ki, her memur emekliliği veya en azından ölümü ile kurumundaki görevinden dolayı taşıdığı sorumluluktan kurtulurken, tapu sicil müdürlüklerinde çalışanların yapacakları yanlış veya hataların bedeli, birkaç nesil sonra bile torunlarına, hatta torunlarının torunlarına ödetilmektedir.

Arazi larının kırsal alandaki çalışmaları esnasında karşılaştıkları sorunlar da olabildiğince yakıcıdır. Can güvenliklerinin olmayışı bir yana, artık kırsal alanda çalışan kadastro elemanları, ücreti karşılığında bile ne konaklayacak yer ve yemek temin edebilmekte, ne de diğer ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulabilmektedir.

ADLİ TIP ÇALIŞANLARINA VAR, TAPU VE KADASTROCULARA YOK

Tasarı, Adli Tıp Kurumundaki döner sermaye gelirlerinden personele pay ödenmesini öngörerek bir haksızlığı gidermektedir. Ama sıra tapu ve kadastro çalışanlarına gelince, kulakların tıkanması vicdanları rahatsız etmektedir.

Her türlü güçlüğe katlanarak zor şartlar altında ülkenin her köşesinde hizmet veren tapu ve kadastro çalışanlarının da, çalışmaları ile oluşturdukları döner sermayeden pay almaları en tabii hakları olduğu gibi, Anayasanın eşitlik ilkesinin de bir gereğidir.

Artık Tapu ve Kadastro GenelMüdürlüğünde döner sermaye bilmecesine son vermenin zamanı gelmiştir.

Bu itibarla, Tasarıda değişiklik yapılarak, diğer bir çok kurumda olduğu gibi ve Tasarıda Adli Tıp Kurumu çalışanları için öngörüldüğü gibi tapu ve kadastro çalışanlarına döner sermaye gelirlerinden yüzde 50 oranında pay ödenmesi mutlaka sağlanmalıdır.

Bağımsız Yapı-İmar Senolarak, tüm tapu ve kadastro çalışanlarını seslerini yükseltmeye ve haklarını aramaya ve çalışmalarımıza destek vermeye çağırıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber