574 bin ev sahibi vergi ödeyecek

Haber Giriş : 01 Mart 2006 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 yılına ait Gelir Vergisi beyannameleri bugün verilmeye başlanacak. Kira geliri olanlar bu gelirlerini 15 Mart'a kadar beyan etmesi gerekiyor.

Maliye Bakanlığı'nın kira geliri elde edenler için yayınladığı, Gelir Vergisi beyanname düzenleme rehberine göre sadece kira gelirini beyan edecek olanlar, tek sayfalık yıllık Gelir Vergisi beyannamesini dolduracak. Mesken kira gelirlerinin 2 bin YTL'si vergiden muaf tutulacak. Buna göre, 2005 yılında 2 bin YTL'ye kadar kira geliri elde edenler beyanname vermeyecek. Bunun üstündeki kira gelirlerinin de 2 bin YTL'si vergiden istisna edilecek. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde her bir ortak için 2 bin YTL'lik istisna ayrı ayrı uygulanacak. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacak.

Kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira kazancının brüt tutarı 15 bin YTL'yi aşanlar, beyanname kapsamında bulunacak. Beyanname verme sınırı olan 15 bin YTL'nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, Gelir Vergisi tevkifatına bağlı kira gelirleri ile mesken kira gelirinin vergiden istisna edilen tutarı aşan bölümü, birlikte değerlendirilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye'de ocak ayı itibariyle 1 milyon 699 bin 764 faal Gelir Vergisi mükellefi bulunuyor. Aynı dönem itibariyle gayri menkul sermaye iradı geliri nedeniyle kira gelirlerinden vergi ödeyen faal mükellef sayısı da 574 bin 446 olarak belirleniyor.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, vergi mükellefi 2 bin YTL'lik istisnadan yararlanamayacak. Beyan edilmesi gereken kira gelirinin beyan edilmemesi halinde mükellef adına iki kat usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca komisyon tarafından takdir edilen gelir üzerinden gelir vergisi ve vergi cezası hesaplanacak. Geciken her ay için de gecikme cezası kesilecek.

Referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber