Hakkari'de anadilde eğitim için 10 bin 500 imzalı dilekçe

HAKKARİ'de Eğitim-Sen ve Kurdi-Der şubeleri tarafından bir hafta boyunca anadilde eğitim için yapılan kampanyalar kapsamında toplanan 10 bin 500 imzalı dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek isteyen 300 kişilik grubun valilik önündeki yürüyüşüne polis izin vermedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Eylül 2013 17:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakkari'de anadilde eğitim için 10 bin 500 imzalı dilekçe

Oturma eylemi yapan grup adına seçilen 6 kişi, dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

Hakkari Eğitim Sen ve Kurdi-Der şubeleri tarafından düzenlenen STK ve BDP'lilerin de destek verdiği "Anadilde Eğitim Yürüyüşü" için yaklaşık 300 kişilik grup belediye binası önünde toplandı. Aralarında okul çağındaki çocukların da bulunduğu yaklaşık grup, "Dilimiz onurumuzdur", "Dilsiz yaşam olmaz", "Biji serok Apo (Yaşasın Apo)" sloganları atarak, Bulvar Caddesi'nden Cumhuriyet Caddesi'ne kadar yürüyüdü. Grup, buradan da Hakkari Valiliği'ne gidip, 10 bin 500 imzalı dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek istedi. Ancak grubun önü valilik binasına 200 metre kala Defterdarlık Caddesi'nde TOMA ve çevik kuvvet polisi tarafından kesilerek, gidişlerine izin verilmedi. Bunun üzerine gruptakilerle polis amirleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Polise tepki gösteren Kurdi-Der ve Eğitim Sen Şubesi temsilcileri, polis panzerlerinin önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini Kürtçe okuyan Kurdi-Der Hakkari Şube Başkanı Vasfi Ak, "30 yıldır Kürt dili üzerinde uygulanan imha, inkar ve asimilasyon bugün de devam ediyor. Kürt halkı anadilde eğitim için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu mücadelesine devam edecek" dedi.

Eğitim Sen Hakkari Şube Başkanı Yusuf Demir ise, Eğitim-Sen ve Kurdi-Der şubeleri olarak başlattıkları imza kampanyasında 10 bin 500 dilekçenin imzalandığını, bu dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne vermek istediklerini ancak polisin kalabalığın önünü keserek bunu engellediğini belirtti.

VALİ İSTİFA SLOGANLARI

Demir, "Polisin bu tutumunun barış sürecine ve kangrenleşmiş bütün Türkiye sorunlarına çözüm olmayacağını buradan belirtmek istiyoruz. Kesinlikle bizim en doğal hakkımız olan şeyleri kabul etmeye davet ediyoruz. Sayın vali, yaptığı bu uygulamayla kesinlikle valilikle halk arasına ciddi bir mesafe koymuştur. Bu yüzden daha önce seçtiğimiz bir heyetimiz vardı. Heyetimiz dilekçeleri alıp Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim edecektir" dedi. Konuşmalar sırasında grup sık sık "Vali istifa" sloganları attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber