Jandarma mali denetim yetkisi istiyor

Haber Giriş : 02 Mart 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jandarma'nın, mali suçların soruşturulmasında denetim yetkisi istemesi kriz yarattı. Emniyet, buna karşı çıktı. Polis, komisyon toplantısı tutanağına muhalefet şerhi koydu. Polisin karşı çıkmasına rağmen asker, Vergi Usul Kanunu'na ek madde koydurarak, bu yetkiyi elde etmeyi hedefliyor

MALİ denetim yetkisi askerle polis arasında ?kriz' yarattı. Jandarma Genel Komutanlığı, mali suçların soruşturulmasında ?denetim' yetkisi istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, buna karşı çıktı. Polis, komisyon tutanağına muhalefet şerhi koydu. Jandarma, mali suçların soruşturulması ve denetim yetkisine sahip olmak için çalışma başlatarak, Genel Komutanlık'ta alt komisyon oluşturdu. Komisyona Jandarma'yı temsilen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Asayiş Daire Başkanlıkları'ndan üst rütbeli subaylar ile Adli Müşavirlik'ten hukukçular da katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevli polis şefleri ile Adalet Bakanlığı'ndan da ilgili bürokratlar komisyonda yer aldı.

Askerden yoğun kulis

Toplantıda emniyet kurmayları 1 Haziran'da yürürlüğe giren TCK ve CMK'ya atıfta bulunarak, ?Bu yetkinin polis ya da Jandarma'ya verilmesi söz konusu olamaz. Yetki, tamamen Cumhuriyet savcılarında. Savcı, mali denetimi hesap uzmanları, vergi denetmenleri, maliye veya gümrük müfettişleri ile MASAK'a yaptırabilir' dedi. Öte yandan, polisin karşı çıkmasına rağmen Jandarma, mali denetim yetkisi elde etmek için harekete geçti. Asker, Vergi Usul Kanunu'na ek madde koydurarak bu yetkiye sahip olmayı hedefliyor. Jandarma, kanun değişikliğine ilişkin tasarının Başbakanlık tarafından Meclis'e gönderilmesi için yoğun kulis yürütüyor.

POLiSTEN DE DESTEK iSTEDiLER

VERGİ Usul Kanunu'na eklenecek ek bir madde ile mali denetim yetkisini elde etmeyi planlayan Jandarma, bu yetkiyi istemesinin gerekçelerini ise şöyle sıralıyor:

?Kaçak ya da hileli akaryakıt satan bir benzin istasyonuna suçüstü gerçekleştiriyoruz. EPDK (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) adına yaptığımız bu görevde istasyonu mühürlüyoruz. Ancak, yetkimiz bu işlemle sınırlı kalıyor. Muhasebe kayıtlarını inceleyemiyoruz. El koyduğumuz belgeleri Savcılık'a göndermek zorunda kalıyoruz. Bu tür suçlarda kolluk kuvvetlerine belgelere el koyup, inceleme yapılması yetkisi istiyoruz.'

Soruşturma yetkisi istiyor

Asker, hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, ihalelere fesat karıştırmak, yolsuzluk, usulsüzlük ve hortum ile vergi kaçakçılığı gibi mali suçları kapsamlı biçimde soruşturmak amacıyla yetki istediklerini belirterek, polisten projeye destek vermelerini talep etti. Ancak, polis tarafından bu öneriye destek verilmeyeceği deklare edildi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber