Devlet hastaneleri haciz kıskacında

Haber Giriş : 03 Mart 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin Bütçe Kanunu'nda kamu hastanelerinin 2005'te verdiği hizmetin karşılığı 3.5 milyar YTL alacağının silinmesi devlet hastanelerini haciz kıskacına soktu. Sosyal güvenlik kuruluşlarından alacaklarını tahsil edemeyen 450 hastaneden, Pendik ve Vakıf Gureba Hastanesi'ne haciz dilekçesi postalandı. Medikal firmaları tarafından Pendik Devlet Hastanesi'ne 23 bin YTL, Vakıf Gureba Hastanesi'ne de 17 bin YTL'lik ?İlamsız Takipte Ödeme Emri' gönderildi.

Türk Sağlık-Sen İstanbul İl Başkanı Mahmut Akman, Maliye Bakanlığı'nın ödemediği borcuna rağmen bu hastanelerin vergi borçlarına yüzde 30'luk faiz uyguladığını öne sürdü. Akman ?Personelin döner sermayelerinin yanı sıra, bu hastaneler; sözleşmeli personel ücretlerini, yakacak, kira, vergi ve tıbbi malzeme alımı gibi masraflarını karşılayamaz durumdalar. İstanbul'da 25, Ankara'da 16, İzmir'de ise 15 hastane sağlık hizmeti veremez hale getirildi? dedi. Haciz işlemlerini doğrulayan İstanbul Muhakemat Müdürlüğü'nden bir yetkili konuyla ilgili ödenek çıkarılması için Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi. Yetkili, Ankara'dan gelen paranın İl Sağlık Müdürlüğü kanalıyla yetkili firmalara ödenebileceğini ancak tarihin belli olmadığını belirtti.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Muharrem Usta da devletin geri ödeme sisteminden şikayetçi oldu. Usta, her yıl başı sonrasında yapılan ödemelerin 2-3 ay sarktığını söyledi.

Medikal firmalar panik içinde

Bu arada devlet hastanelerine sattıkları cihazların alacaklarına güvenerek harcamalarda bulunan ve yeni yıldan sonra tahsilatları adeta bıçak gibi kesilen medikal firmalar da büyük panik yaşıyor. Akdeniz Medikalciler Derneği Başkanı Ali Altuntaş, tümü Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden geçtiğimiz yıl temmuz ayına ait faturaların toplam 15 milyon YTL olduğunu açıkladı. Firmalar haciz işlemi başlatacak. Ege Sağlık Malzemeleri Sanayi ve İşadamları Derneği Başkanı Ramazan Erol Şençekiçer ise bölgedeki bir ecza deposunun Türkiye genelinde 67 devlet hastanesine ihtarda bulunduğunu söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber