Kapıkule sanıklarından ilginç savunma...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2006 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda polis memurlarına yönelik düzenlenen operasyon kapsamında, örgüt kurmak ve irtikap iddiasıyla 19'u tutuklu, 27 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

Duruşmaya sanık tüm polisler ile avukatları katıldı. Mahkeme heyeti sanık polislere operasyon için çekilen gizli kamera görüntülerini izlettirdi. Görüntülerde kendilerini izleyen sanıklar suçlamaları inkar ederken hakimle ilginç diyaloglara girdi.

İLGİNÇ SAVUNMA

Hakim: Bu polisin dağıttığı para ne?
Sanık: Arkadaş dışarı çıkarken alışveriş için para vermiştik ama siparişi bulamamış, parayı iade etti.
Hakim: Bu polisin diğer polise verdiği ve cebine koyduğu para ne?
Sanık: Para değil, not kağıdı onlar.
Hakim: Telefon kaydında geçen, "güzel kardeşler var burada Bulgarlar. 'Acelemiz var' dediler, göndereyim yap, gitsinler" denilen bu güzel kardeşler kim?
Sanık: Problemi olmayan, işlerini güzel yapan temiz insanlar...

MAHKEMEYE PERDE

Duruşma salonuna yargılama öncesi, rüşvet operasyonunda çekilen kamera görüntülerinin disketten izlenmesi için bilgisayar sistemi kuruldu. Mahkeme heyetinin bulunduğu bölüme ise görüntülerin izlenmesi için özel bir perde konuldu.

Hakim, futbol programlarındaki pozisyon tekrarlarında olduğu gibi görüntüleri, suçu kabul etmeyen sanıklara tekrar tekrar izlettirdi.

Sanık polisler görüntülerde aldıklarının para olmadığını, pasaport incelemesi sonucu verilen not kağıtları olduğunu ileri sürdüler. Sanık polisler birbirlerinden aldıkları borçları geri verdiklerini, yemek parası alıp verdiklerini söyledi. Mahkeme heyeti salonda kurulan perdeden taciz görüntülerini ise izlettirmedi.

Tutuklu sanıklardan Komiser Cemil Sürer, polislerin kendi aralarında para paylaşımı yapmasını yansıtan görüntülerle ilgili olarak Sanık Cemil Sürer, ?Bana para veren arkadaş Gar bölümünde çalışıyordu. Kapıkule'nin dışında bulunan bu bölümden gelirken dışarıdan bana yemek almasını söylemiştim. Yemek bulamamış. Alamadığı için de paralarımızı geri verdi. Suçlamaları kabul etmiyorum. Bana komplo kuruldu, ben hastanede yattığım zaman bile burada yatmadığım şeklinde tutanak düzenlendi. Eşim rahatsız olduğu için tayinimi de isteyemedim. Sürekli baskı altında olduğum için antidepresan hapları kullanıyorum'' dedi.

Sanık polis memuru Özcan Sönmez savunmasında, yurtdışından giriş için gelenlerin bazılarının pasaportlarından şüphelendiğini ve bu nedenle incelenmek üzere şubeye gönderdiğini anlattı. Sönmez, ?Daha sonra bunların arasına bir not kağıdı konularak yeniden bana gönderiliyordu. Aldıklarım bu not kağıtlarıdır. Bunları daha sonra imha etmek üzere cebime koyuyordum'' diye konuştu.

Bir arkadaşının, arkasını dönerek avucunun içinde gizlice kendisine para verdiği görüntülere ise sanık Sönmez, ?Bana o yemek parası veriyordu. Arkadaşım olduğu için espri olarak böyle yaptık. Bazı görüntülerin saatine bakarsanız öğle saatine denk geliyor, Bunlar kendi aramızda topladığımız yemek paralarıdır. Sık sık giriş yapan bir otobüs şöförüne kivi ve peynir ısmarlamışım. O da bana verdiğim paranın üstüne getirdi'' dedi Sanık Özcan Sönmez, telefonla amirlerin geldiği şeklinde birbirlerini telefonla uyarmaları ile ilgili suçlamalara ise ?Kışlık elbiselerimizi giyiyorduk, peronların içi sıcak olunca montlarımızı çıkarıyorduk. Amirlerimiz bizi uygunsuz kıyafet ile görmesin diye uyarı yapıyorduk'' diye savunma yaptı.

İDDİALAR

16 yıla kadar hapsi istenen sanık polisler, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, zincirleme şekilde cebri irtikap yani zorla para istemekle suçlanıyor.

İddianamede polislerin pasaport arasına para koymayanların işlemlerini yapmadıkları ya da zorluk çıkardıkları, buna karşılık pasaportunun süresi bitmiş ya da vizesi olmayan birçok kişinin giriş-çıkışına göz yumdukları yer alıyor.

İddianameye göre iki yabancı uyruklu kadının kabin içinde ve idari büroda cinsel tacize uğradığı belirtiliyor. Polislerden bir komiser, çetenin yöneticisi olmakla, dört polis ise kasa görevi yürütmekle suçlanıyor.

En büyük delil ise operasyondan üç ay önce eylül ayında Kapıkule'nin çeşitli yerlerine yerleştirilen gizli kamera kayıtları.

Aynı operasyonla ilgili yargılanan 58 gümrük memurunun davası da önümüzdeki günlerde başlayacak.

Operasyon 22 aralık 2005'te başladı

22 aralık 20052te Kapıkule sınır kapısında görev yapan gümrük ve polis memurlarına yönelik, teşekkül halinde rüşvet ve irtikap suçlaması ile yapılan operasyon sonucu 62'si gümrük, 28'i polis memuru olmak üzere toplam 90 kişi gözaltına alınmıştı.

Polis memurlarından biri takipsizlik kararı verilmesi sonucu serbest bırakılmıştı. Nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlılardan 55 gümrük memuru ile 19 polis memuru tutuklanırken, 7 gümrük memuru ile 9 polis memuru tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber