8 insanın hayatını değiştiren bağış

Bursa'da beyin kanaması geçirerek hayatını kaybeden 2 kişinin organları, yıllardır nakil bekleyen 8 hastaya umut oldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Eylül 2013 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
8 insanın hayatını değiştiren bağış

Beyin kanaması teşhisiyle Çekirge Devlet Hastanesi'nde yoğun bakımda tedavi gören A.A. (67) ile Bandırma'dan beyin kanaması sonucu Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen 22 yaşındaki Gizem U.'nun beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine yetkililer, aileleri ile görüşerek A.A. ile Gizem U.'nun organlarının bağışlanmasını istedi. Her iki ailenin de organ bağışına onay vermesi üzerine Bursa Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi yetkilileri harekete geçti.

Merkezi Ankara'da bulunan Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Koordinasyon Merkezi'nin yaptığı taramalar sonucu, A.A'nın karaciğeri ve böbreklerinin Bursa Özel Acıbadem Hastanesi'ndeki, kornealarının ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki hastalara uyduğu tespit edildi. Organ naklini gerçekleştirmek üzere bu hastanelerden gelen ekipler ile Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörlerinden Uzm. Dr. Timur Didinen ve ekibi operasyonu gerçekleştirdi.

8 HASTANIN HAYATI DEĞİŞTİ

Hastanın bağışladığı kornea ile 2 kişinin ışığa kavuşacağını dile getiren genel cerrahi uzmanı Timur Didinen, "Hastamız 67 yaşındaki A.A. beyin kanaması sonucu hastanemize getirildi. Bir süre sonra tedaviye rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Beyin ölümünün gerçekleştiğini imza altına aldık ve ailesiyle görüştük. Beyin ölümünün ne olduğunu anlattık. Organlarını bağışlarlarsa ne kadar büyük bir hayır yapacaklarını kendilerine ifade ettik. Son derece anlayışlı kişilerdi. Oğulları hastanın organlarını bağışlamayı kabul etti. Biz de çalışmalara başladık. Bölge koordinasyon merkezimize ve bakanlığa bildirdik. Yaşının ilerlemiş olmasından dolayı diğer organlardan yararlanamıyoruz. Karaciğer ve böbreklerini yaşam kurtarmak için kullanmayı planlıyoruz. Kornealarla en az 2 kişi ışığa kavuşacak" dedi.

"NAKİL YAPILACAK HASTALAR BULUNDU"

Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Sorumlusu Yavuz Selim Çınar ise, "Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Çekirge Devlet Hastanesi'nde organları bağışlanan iki hastamız var. 67 yaşındaki hastamızın organlarını öncelikle Ankara'ya sunduk. Yapılan eşleştirmeler sonucunda karaciğer ve böbreklerinin Bursa'da özel bir hastanede yatan hastalara ve 2 korneanın ise Uludağ Üniversitesi'nde yatan hastalara uygun olduğu tespit edildi. Bu hastalara ameliyat için hazırlıklara başlandı. İkinci vakamız ise 22 yaşında genç bir kız. Ailesi tarafından organları bağışlanan ve yoğun bakımda yatan bir hastamızdı. Bandırma Devlet Hastanesi'ne beyin kanaması ön tanısı ile gelen bir hastamızdı. Yaklaşık 5 gündür hastanemizde yatıyordu ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra hastamızın ailesi ile görüştük. Aile büyük bir gönüllülük gösterdi. Gencecik kızlarının organlarını bağışladılar. Biz öncelikle acılı aileye başsağlığı diliyoruz. Hastamızın karaciğer ve böbrekleri için nakil bekleyen hasta bulundu. Diğer organları için araştırmalara devam ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber